Ελλάδα|04.12.2018 11:28

Έκθεση WWF: Κάτω από τη βάση η Ελλάδα στην προστασία του περιβάλλοντος

Μαρία Λιλιοπούλου

Το «ευνοιοκρατικό, ελαστικό και αδιαφανές αδειοδοτικό πλαίσιο για τις σεισμικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και υδρογονανθράκων», η μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κατέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο την πολεοδομική κατάσταση στη χώρα μας αποτελούν τα βασικά μελανά σημεία της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης WWF Ελλάς, η οποία παρουσιάστηκε χθες.

Η χώρα μας βαθμολογείται για ακόμα μία χρονιά κάτω από τη... βάση, κατέχοντας και το 2017 την πρώτη θέση ως προς τη μη συμμόρφωση με 11 αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου και τη δεύτερη στη λίστα των χωρών που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου, καθώς με 27 υποθέσεις έπεται μόνο της Ισπανίας.

Αποτέλεσμα είναι από το 2015 έως τώρα να έχει καταβάλει σε πρόστιμα ποσά που ξεπερνούν τα 104 εκατομμύρια ευρώ. Λειτουργία παράνομων χωματερών, διαχείριση λυμάτων και επικίνδυνα απόβλητα αποτελούν τις βασικές υποθέσεις επιβολής χρηματικών ποινών κατά της Ελλάδας, η οποία εκτιμάται ότι εξακολουθεί να οδηγεί σε χωματερές περίπου 160.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων.

Όσον αφορά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, η WWF σημειώνει ότι «η εξαίρεση από την υποχρέωση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές παραχώρησης κατά την πρώτη φάση εργασιών σεισμικής έρευνας αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς επηρεάζει άμεσα πάνω από εκατό προστατευόμενες περιοχές». Στην έκθεση επισημαίνεται ότι 56 προστατευόμενες περιοχές βρίσκονται εξ ολοκλήρου σε χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα εξορύξεων (40 καταφύγια άγριας ζωής και 16 περιοχές του δικτύου Natura 2000), ενώ 136 προστατευόμενες περιοχές βρίσκονται μερικώς σε χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα εξορύξεων (59 κατα-
φύγια, 69 περιοχές Natura 2000, 7 εθνικά πάρκα και ένας εθνικός δρυμός).

«Δυστυχώς για άλλη μία χρονιά γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών εκπτώσεων στην προστασία του περιβάλλοντος, με πιο κραυγαλέα περίπτωση τα σχέδια της κυβέρνησης για εξόρυξη υδρογονανθράκων» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Δημήτρης Καραβέλλας. Στις θετικές δράσεις της χρονιάς που διαπιστώνει η έκθεση εντάσσονται η επέκταση του δικτύου Natura 2000 και η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Τα αυθαίρετα

Την ίδια ώρα, αυστηρές διατάξεις αλλά και κίνητρα στις εταιρείες που αναλαμβάνουν κατεδαφίσεις προκειμένου να παρακαμφθούν τα «τρικ» που ακολουθούν ορισμένοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, καθιστώντας ακόμα και με νέες παρανομίες ανενεργά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για να αποφύγουν την μπουλντόζα, περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου προανήγγειλε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο πλαίσιο της παρουσίασης της WWF ο επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου, Δημήτρης Δερματάς.
Σύμφωνα και με την έκθεση της WWF, παρατηρείται αδυναμία των αποκεντρωμένων διοικήσεων να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις, τη στιγμή μάλιστα που «ποσοστό 78% των εσόδων περιβαλλοντικού χαρακτήρα στον κρατικό προϋπολογισμό 2018 προέρχονται από τακτοποίηση παρανομιών», όπως επισημάνθηκε.

Έτσι, με τροπολογία που ετοιμάζεται θα ορίζεται ότι από την 9η Νοεμβρίου 2019, οπότε και λήγει η περίοδος «τακτοποίησης» αυθαιρέτων βάσει του τελευταίου νόμου, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές θα κατεδαφίζονται άμεσα.

προστασία περιβάλλοντοςέκθεση WWFμόλυνση περιβάλλοντος