Ελλάδα|17.01.2020 22:39

Θεσσαλονίκη: Στην ουρά οι ασθενείς τουλάχιστον 25 μέρες για να βρουν φάρμακα

Newsroom

Έως και 20-25 μέρες αναγκάζονται να περιμένουν εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη, μέχρι να βρεθεί το φάρμακό τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι δεν το βρίσκουν ποτέ, λόγω τεράστιων ελλείψεων στα φαρμακεία της πόλης για σκευάσματα σχεδόν όλων των ασθενειών. 

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο, ωστόσο, αποκτά συνεχώς αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με φαρμακοποιούς. Οι τελευταίοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, αναζητώντας σκευάσματα από άλλα φαρμακεία της πόλης ή από άλλους νομούς, ακόμα και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Επίσης, συχνές είναι οι περιπτώσεις, που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά τον γιατρό τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Η μεγάλη έλλειψη φαρμάκων σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών πωλούνται στη χώρα μας σε πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ συμφέρουσα η εξαγωγή τους.

φαρμακείαασθενείςφάρμακα