Ελλάδα|04.12.2018 16:16

Εισαγγελέας: Να αναγνωριστεί στον Ρωμανό η προσπάθεια να σπουδάσει

Σοφία Σπίγγου

Αναίρεση μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τη μη χορήγηση ελαφρυντικού στους Νίκο Ρωμανό και Αργύρη Ντάλιο πρότεινε ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Γρηγόρης πεπόνης, ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.

Στην ανάλυσή του ο εισαγγελικός λειτουργός εξετάσει κάθε σημείο για το οποίο τα τρία πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για τη ληστεία του Βελβεντού,  ζητούσαν να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης. Ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης στη μη χορήγηση ελαφρυντικού καλής συμπεριφοράς μετά την εγκληματική πράξη. Όπως ανέφερε ο κύριος Πεπόνης, «ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαινουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό». 

Εντούτοις, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες, όπως το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας». Όπως ανέφερε ο Θεοδ. Μαντάς, δικηγόρος του Νικ. Ρωμανού, η εν λόγω δικαστική κρίση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ηταν στη βούληση νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κινδυνο καθε ατομική περιπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρελα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτο τον τρόπο».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Νίκος ΡωμανόςΒελβεντό