Ελλάδα|04.12.2018 15:22

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί στη Νέα Παραλία (pics)

Τίμος Φακαλής

Άλλο ένα περιστατικό βανδαλισμού σημειώθηκε στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης καθώς άγνωστοι έγραψαν με σπρέι οπαδικά συνθήματα σε τοίχους και εκθέματα κατά μήκος του.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται περιστατικό βανδαλισμού στην Νέα Παραλία η οποία έχει ξεπεράσει τα ελληνικά όρια και έχει αποσπάσει 14 διεθνή βραβεία με πιο σημαντικό το Α΄ βραβείο-για την πιο φιλική και εύκολα προσβάσιμη ανάπλαση μέσα σε αστικό περιβάλλον-από τη διεθνή ένωση αρχιτεκτόνων το 2014 στην Νότια Αφρική.

Άγνωστοι στο παρελθόν είχαν προκαλέσει φθορές στο έργο «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κήπο των Γλυπτών.

Από το πρωί συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται στη Νέα Παραλία, προκειμένου να καθαρίσουν τους τοίχους από τα συνθήματα και να επαναφέρουν άμεσα τον χώρο στην πρότερη κατάστασή του.

Τον τελευταίο καιρό, φαινόμενα βανδαλισμού παρατηρούνται σχετικά συχνά στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με τους δράστες να δρουν κυρίως βραδινές ώρες και να καταστρέφουν τα επίγεια φώτα, τα συντριβάνια και τα ποτιστικά στα δέντρα, ενώ δε διστάζουν να γράψουν συνθήματα σε τοίχους ακόμη και σε μνημεία, όπως ο Λευκός Πύργος.

Πρόσφατες είναι οι ζημιές και η κλοπή που σημειώθηκαν το καλοκαίρι στον μηχανισμό φωτισμού του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα ο χώρος να βυθιστεί για ώρες στο σκοτάδι.

«Μετά την ενημέρωση αλλά και τα δικαιολογημένα παράπονα από τo Σύλλογο ‘’Οι φίλοι της Νέας Παραλίας’’ θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά και τη δική μου κραυγή διαμαρτυρίας γι’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που συνεχίζεται και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ‘’εκστρατεία βανδαλισμών’’ που τείνει να ισοπεδώσει στο διάβα της τα πάντα, αμαυρώνοντας μνημεία, παραμορφώνοντας χώρους άθλησης, καταστρέφοντας τα καλλωπιστικά στοιχεία των πάρκων, αλλά και τη δημόσια περιουσία γενικότερα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο».

Τέλος η διοίκηση του Δήμου ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όσον αφορά την πάταξη, καταστολή και τιμωρία όλων αυτών των παράνομων ενεργειών. Αντίθετα, προτίθεται να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προς την κατεύθυνση εντοπισμού των υπευθύνων με σκοπό να επαναφέρει την τάξη.

ζημιέςπαραλία Θεσσαλονίκης