Ελλάδα|04.12.2018 15:40

Κύκλωμα «Ριχάρδος»: Πώς φτάσαμε στην ανατροπή και την απελευθέρωσή του

Newsroom

Θέμα ωρών θεωρείται η απελευθέρωση του Ριχάρδου Μυλωνά και των υπόλοιπων κατηγορούμενων για την περιβόητη υπόθεση με το «λαθρεμπόριο χρυσού». Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, ο γνωστός ενεχυροδανειστής επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος στις 2 το μεσημέρι, ωστόσο κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες ενδέχεται να καθυστερήσουν κατά λίγες ώρες την έξοδό του από τη ΓΑΔΑ.

Η υπόθεση εξελίσσεται μ αυτό τον τρόπο, καθώς ένα έγγραφο που διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Διαφοράς από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  άλλαξε την τροπή των πραγμάτων. Το έγγραφο ενημερώνει ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, καθώς υπάρχει σχετική νομοθεσία από το 1995.

Σύμφωνα μάλιστα με τον συνήγορο κάποιων εκ των κατηγορουμένων, Μιχάλη Δημητρακόπουλο: «Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ' αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».

Έπειτα από αυτό, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας καταρρίπτεται, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, αδικήματα δηλαδή τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υστερα απ’ αυτό άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κατάθεσαν διαδοχικά αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην ανακρίτρια ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση και το πώς θα κινηθεί η διαδικασία από ‘δω και πέρα.

Κατηγορούμενοι εναντίον αστυνομίας

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την άμεση αποφυλάκιση του πελάτη του Ριχάρδου Μυλωνά και εξαπέλυσε επίθεση κατά αυτών που δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν σωστά την ελληνική νομοθεσία.

«Σε μια υπόθεση που το μόνο που χρειαζόταν ήταν να διαβάσουν την ελληνική νομοθεσία και να την ερμηνεύσουν σωστά μέσα σε δύο λεπτά, κάποιοι παραπλάνησαν τον πρωθυπουργό και τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα. Το  χειρότερο από όλα είναι πως αθώοι εντελώς άνθρωποι, οι οποίοι ασκούν απόλυτα νόμιμα ένα πιθανώς αντιπαθητικό επάγγελμα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή, έστω και για λίγες μέρες, στα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ, μαζί με δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές και εκβιαστές. Και βεβαίως είναι δεδομένο ότι έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα ηθικά και επιχειρηματικά», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι κατηγορούμενοι είναι αποφασισμένοι να στραφούν κατά της Αστυνομίας, η οποία με την σειρά της υποστηρίζει πως ό,τι για ό,τι έκανε ήταν σε συνεργασία με τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές που ήταν απόλυτα ενήμερες για τη διαδικασία.

Αλέξης ΚούγιαςΡιχάρδοςκύκλωμα χρυσού