Ελλάδα|20.01.2020 14:01

Βαλκανικός Άξονας: Μέσω Ηπείρου o κύριος δρόμος του χασίς και των ναρκωτικών

Newsroom

Από την Αλβανία και μέσω της Ηπείρου διοχετεύεται το 62% των ποσοτήτων του χασίς που κατασχέθηκε το 2018 στην Ελλάδα ενώ οι αφύλακτες διαβάσεις της ελληνοαλβανικής μεθορίου αποτελούν τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους διακινήθηκαν τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τις αρχές η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με την μεγαλύτερη παραγωγή οπίων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και την Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης που αποτελούν σημαντικούς καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών. 

Η «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ναρκωτικών στην Ελλάδα κατά το 2018 ξεπερνά το ποσό των 390 εκατ. ευρώ. Στην Ήπειρο σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση για το 2018 κατασχέθηκαν περίπου πέντε τόνοι χασίς και όπως τονίζεται οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αποτέλεσμα της εγγύτητας τους με την Αλβανία.

Μέλη ομάδων που έχουν το ρόλο του μεταφορέα έκρυβαν επιμελώς ταξιδιωτικούς σάκους με κάνναβη σε δασώδεις, δύσβατες και ερημικές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων. Τις ποσότητες μετέφεραν πεζοί, με οχήματα ή με ζώα. Στη συνέχεια μέλη εγκληματικών ομάδων αναλάμβαναν την περαιτέρω προώθηση προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι δράστες συχνά είναι οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συμπλοκών με τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών και σε μία εξ αυτών προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εκ των διακινητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Σημειώνεται ότι το 2017 οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου κατέσχεσαν 9 τόνους και 203 κιλά κάνναβης, ενώ το 2016 οι κατασχεθείσες ποσότητες στην Ήπειρο ήταν 2 τόνοι και 772 κιλά κάνναβη.

ΑλβανίαναρκωτικάχασίςΉπειρος