Ελλάδα|04.12.2018 17:38

1.000 άτομα στο μνημόσυνο του Κατσίφα - Ναυλώνονται λεωφορεία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τουλάχιστον 1.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων Βορειοηπειρωτών, αναμένεται να παραστούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο θα τελεστεί στη γενέτειρά του, στο χωριό Βουλιαράτες, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 11:00 ώρα Αλβανίας (12:00 ώρα Ελλάδας).

Αρκετοί από αυτούς θα φτάσουν στους Βουλιαράτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αφού ήδη οι βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι ναυλώνουν λεωφορεία και καταγράφουν ενδιαφερόμενους. Αρκετοί είναι και αυτοί που θα φτάσουν στο μειονοτικό χωριό με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Βουλιαρατινών Ελλάδας «Άγιος Αθανάσιος», Νίκος Γκάζικας, στο μνημόσυνο θα παραστούν λιγότερα άτομα σε σχέση με την κηδεία, ωστόσο, ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αρκετά έντονο. Από την Αθήνα έχει κλείσει ήδη ένα λεωφορείο και άμεσα αναμένεται να συμπληρωθεί και δεύτερο, ενώ δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των λεωφορείων να φτάσει τα τέσσερα ή και τα πέντε, με δεδομένο ότι στην κηδεία οι περισσότεροι έκλεισαν θέση την τελευταία μέρα ή ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν την αναχώρηση. Τα λεωφορεία από την Αθήνα θα ξεκινήσουν για τους Βουλιαράτες το βράδυ της Παρασκευής. Για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την Αθήνα είχαν ξεκινήσει εννέα λεωφορεία.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι τουλάχιστον ένα λεωφορείο θα ξεκινήσει για τους Βουλιαράτες και από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί και δεύτερο. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Συντονιστικής Φοιτητικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), Θεόφιλος Κεμεντζετζίδης, από τη συμπρωτεύουσα για την κηδεία ξεκίνησαν τρία λεωφορεία, με ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων να κλείνει θέση ακόμα και λίγες ώρες πριν την αναχώρηση. Με ιδιωτικά αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν στους Βουλιαράτες άτομα από διάφορες πόλεις της χώρας και κυρίως από τα Γιάννενα και άλλες κοντινές στα σύνορα με την Αλβανία περιοχές.

Οι… ανεπιθύμητοι

Ένα σοβαρό ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τους περίπου 60 Έλληνες, τους οποίους η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί ανεπιθύμητους στη χώρα. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εντάσεις στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή εισαγγελέας στην Αλβανία πραγματοποιεί έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εξτρεμιστικά στοιχεία, αλλά και να καταγραφούν ενδεχόμενες εξτρεμιστικές ενέργειες από τους παρευρισκόμενους στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος του μειονοτικού δήμου Δρόπολης, Μιχάλης Μάνος, η Περιφέρεια Αργυροκάστρου δεν έδωσε άδεια στον δήμο να διοργανώσει και να καλύψει τα έξοδα για το μνημόσυνο, όπως είχε κάνει στην κηδεία.

Κωνσταντίνος Κατσίφας