Ελλάδα|20.01.2020 22:26

Δήμος Αθηναίων: Τέλος ο οικονομικός διαχειριστής για τα χιλιάδες ευρώ που χάθηκαν

Άρης Χατζηγεωργίου

Απομακρύνθηκε από τη θέση του Οικονομικού Διαχειριστή το πρόσωπο που είχε ορίσει η διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη στην Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων από την οποία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τις πρώτες μέρες του 2020.

Γύρω από την όλη υπόθεση έγινε σήμερα (20/1) εκτεταμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς, πάντως, να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν χρήματα που προορίζονταν για τις ανάγκες των σχολείων στο Κέντρο της πόλης.

Αν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Καλαμπόκας έλαβε το λόγο πέντε φορές, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες παραπέμποντας την πληρέστερη ενημέρωση αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες των διωκτικών αρχών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης που είπε ότι θα τον διευκόλυναν επικοινωνιακά οι εντυπωσιακές κινήσεις καταλογισμού ευθυνών αλλά θύμισε πως υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας.

Παρά το τοπίο της ομίχλης, η ανακεφαλαίωση έδωσε μια εικόνα για το τι περίπου συνέβη:

  1. Οι Σχολικές Επιτροπές διαχειρίζονται ετησίως 3,4 εκατομμύρια ευρώ για 400 σχολικές μονάδες στην Αθήνα. Η διοίκηση Καμίνη είχε μειώσει τις Επιτροπές σε δύο αλλά ο Κ.Μπακογιάννης με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης (πλην του τέως δημάρχου Γ.Μπρούλια) τις αύξησε σε 14, επικαλούμενος την ανάγκη αποκέντρωσης.
  2. Λόγω αυτής της αλλαγής, δημιουργήθηκε κίνδυνος να προκύψει διαχειριστικό κενό για τα σχολεία ενώ τέθηκαν και ερωτήματα για το αν θα βρεθούν άνθρωποι που θα έχουν την απαιτούμενη συγκρότηση για να διαχειριστούν δημόσιο χρήμα.
  3. Οπως είπε ο κ.Καλαμπόκας, η στελέχωση των 14 επιτροπών και οι αντίστοιχοι τραπεζικοί λογαριασμοί ενεργοποιήθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2019 ενώ οι δύο εκκρεμούσες της κρατικής επιχορήγησης έφθασαν στους λογαριασμούς στις 30 Δεκεμβρίου 2019.
  4. Οι «υποπτες κινήσεις» καταγγέλθηκαν με μήνυση «κατ'αγνώστων» ελάχιστες μέρες αργότερα, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 και αφού είχε μεσολαβήσει η αργία της Πρωτοχρονιάς.
  5. Η απομάκρυνση του Οικονομικού Διαχειριστή ανακοινώθηκε στην επιτροπή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 και αφού είχε ζητηθεί η απαλλαγή τόσο εκείνου όσο και του Προέδρου της. Τελικά, ο Πρόεδρος διατηρεί τη θέση ενώ και οι δύο παραμένουν μέλη της Επιτροπής και άλλο μέλος ανέλαβε την οικονομική διαχείριση

Ο δήμαρχος αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που χάθηκε λέγοντας ότι αυτό μπορεί να επηρρεάσει την εξέλιξη της ελεγκτικής διαδικασίας. Κατά πληροφορίες, οι δύο δόσεις για την Επιτροπή ήταν 140.000 ευρώ αλλά δεν είναι γνωστό αν είχαν δοθεί χρήματα για πληρωμές υπαλλήλων (π.χ. καθαρίστριες, σχολικοί τροχονόμοι) όπως συνέβη με άλλες επιτροπές. Πιθανολογείται, ότι η δημοτική αρχή αρνείται να προσδιορίσει εκείνη το ποσό διότι αυτό θα το καθιστούσε αυτομάτως την δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα εάν ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ.

Πάντως, ο Κ.Μπακογιάννης δέχθηκε να γίνει συζήτηση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά και την θέσπιση νέου κανονισμού λειτουργίας και απέρριψε αιτιάσεις περί συγκάλυψης θυμίζοντας παλαιότερες υποθέσεις στις Σχολικές Επιτροπές που τελούν ακόμη υπό δικαστική διερεύνηση. Υποσχέθηκε κάλυψη του όποιου κενού από έκτακτη επιχορήγηση και χωρίς να αφαιρεθεί από τα διαθέσιμα άλλων σχολείων

Κώστας Μπακογιάννηςδήμος Αθηναίωνδήμος Αθήνας