Ελλάδα|22.01.2020 10:55

ΟΑΣΑ: Ρέστα σε χαρτονομίσματα από τα αυτόματα μηχανήματα εισιτηρίων - Ολες οι αλλαγές

Μαρία Λιλιοπούλου

Ρέστα σε χαρτονομίσματα θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν σύντομα τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα φόρτισης και των απρόσωπων καρτών μέσω διαδικτύου και έξυπνων κινητών, υπηρεσία που έως τώρα παρεχόταν μόνο για τις προσωποποιημένες κάρτες. όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο ΟΑΣΑ επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr της 7ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα ο ΟΑΣΑ προχωρεί σε σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων στις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στο πλαίσιο αυτό θα προμηθευτεί ακόμα 100 αυτόματα μηχανήματα έκδοσης καρτών (ΑΜΕΚ) με δυνατότητα διάθεσης ρέστων σε χαρτονομίσματα και 12 τερματικά έκδοσης καρτών. Στόχος είναι να αυξηθούν τα ΑΜΕΚ, ορισμένα εκ των οποίων θα τοποθετηθούν εκτός των σταθμών του μετρό και σε σταθμούς του τραμ, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις.

Η παροχή ρέστων σε χαρτονομίσματα θα διευκολύνει τους επιβάτες, καθώς μέχρι τώρα είτε έπρεπε να λάβουν όλα τα ρέστα σε κέρματα ή πολλές φορές δεν μπορούσαν να εκδώσουν εισιτήριο αφού εάν είχαν τελειώσει τα κέρματα του μηχανήματος, το χαρτονόμισμα δε γινόταν δεκτό.

Παράλληλα η αύξηση του αριθμού των αυτόματων μηχανημάτων θα μειώσει το χρόνο αναμονής για την προμήθεια εισιτηρίων ή τη φόρτιση καρτών.

Επιπλέον θα αυξηθούν τα σημεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών, ενώ θα δημιουργηθούν νέα εκδοτήρια της ΟΣΥ σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία θα διαθέτουν και Τερματικά Έκδοσης Καρτών.

Επιπροσθέτως, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν ανώνυμες κάρτες θα μπορούν πλέον να τις φορτίζουν από την ιστοσελίδα athenacard.gr και από κινητά με τεχνολογία NFC, αποφεύγοντας τυχόν αναμονές σε εκδοτήρια ή ΑΜΕΚ.

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει σήμερα μόνο για τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών. Η φόρτιση των ανώνυμων καρτών θα είναι ίδια με την αντίστοιχη διαδικασία των προσωποποιημένων καρτών. Επιδίωξη του ΟΑΣΑ είναι η χρήση καρτών ATHENA CARD να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο επιβατικό κοινό.

Πιο εύκολη θα είναι όμως και η ανανέωση της ισχύος των καρτών των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης (π.χ. φοιτητές, ΑμεΑ κ.ά.), καθώς δε θα υπάρχει ανάγκη μετάβασης στο εκδοτήριο αφού οι δικαιούχοι θα εξυπηρετούνται και από τα Αυτόματα Μηχανήματα και όχι μόνο από τα σημεία που διαθέτουν τερματικά (ΤΕΚ), ενώ οι επεκτάσεις των ημερομηνιών λήξης των δικαιωμάτων θα γίνονται αυτοματοποιημένα.

ηλεκτρονικό εισιτήριοΟΑΣΑ