Ελλάδα|22.01.2020 15:28

Θεσσαλονίκη: Φόρος και οριοθέτηση χώρων στα ηλεκτρικά πατίνια

Τίμος Φακαλής

Μετά το Παρίσι, η Θεσσαλονίκη αναμένεται να γίνει η δεύτερη πόλη στην Ευρώπη η οποία θα επιβάλλει τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου στα ηλεκτρικά πατίνια. Οι αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος και Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης και Μιχάλης Κούπκας συναντήθηκαν την Τετάρτη στο δημαρχείο με τον εκπρόσωπο της Lime -μίας από τις δύο εταιρείες που διαχειρίζεται  ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη- Alessio Raccagna, θέτοντας και επίσημα η δημοτική αρχή την πληρωμή κοινοχρήστων.

Θετικά αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα η εταιρεία η οποία αναπτύσσεται σε περίπου 100 σημεία σε όλη την πόλη. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά τις επόμενες βδομάδες προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των τελών που θα κληθούν να πληρώσουν. Εκτός από το τέλος χρήσης, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα οριοθέτησης των σημείων που θα σταθμεύουν τα ηλεκτρονικά πατίνια στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες βδομάδες συνεργεία του Δήμου μαζί με εκπροσώπους των δύο εταιρειών θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στους χώρους-σημεία  που θα προταθούν από τις εταιρίες και αν πληρούν τις προϋποθέσεις τότε ο δήμος θα ανάβει το πράσινο φως για την οριοθέτησή τους 

«Με δεδομένο ότι ακόμη τα έργα του μετρό δεν έχουν ολοκληρωθεί και λείπει σημαντικός αριθμός λεωφορείων από την πόλη το micromobility (κίνηση με ηλεκτρικά πατίνια) είναι μία λύση για την μετακίνηση και την θέλουμε. Ωστόσο καταστήσαμε σαφές και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα πρέπει να πληρώνουν για το δημόσιο χώρο που κάνουν χρήση» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία θεωρεί την Θεσσαλονίκη ως την καλύτερη αγορά της στην Ελλάδα καθώς βοηθά η μορφολογία της πόλης (είναι επίπεδη) αλλά και εξαιτίας του μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους στην χρήση τους. Όπως ανέφερε ο κ. Rasana πρόσθεση της εταιρείας είναι να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πόλη και να μην αναγκαστεί να αποχωρήσει από την συγκεκριμένη αγορά όπως έκανε στο Ηράκλειο λόγω των αυστηρών περιορισμών που επέβαλε η τοπική δημοτική αρχή. 

Μιλώντας στο ethnos.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος με αρμοδιότητα στη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής εξήγησε ότι ο δήμος θα συντάξει κανονιστική οδηγία που θα καθορίζει  το ύψος των τελών ενώ το πιθανότερο είναι σύμφωνα με πληροφορίες να κληθούν οι εταιρίες να πληρώσουν για τέος χρήσης από τις αρχές του νέου έτους. «Πρέπει να μπει τάξη και να σταματήσει η άναρχη χρήση. Είναι αναγκαίο να σταματήσει το φαινόμενο να βλέπουμε παρατημένα πατίνια δεξιά και αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης. 

Εκτός από την χωροθέτηση των ηλεκτρικών πατινιών αλλά και την πληρωμή τέλους χρήσης η εταιρία δεσμεύτηκε να τοποθετήσει επεξηγηματικές ταμπέλες με οδηγίες καλής χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών στα σημεία που θα σταθμεύουν. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να «τρέχει» καμπάνιες προβολής με βίντεο στα social media διαδίδοντας την ορθή χρήση τους ενώ τόνισε ότι θα βοηθήσει και αυτή στην ανάσυρση των πατινιών που βρίσκονται στο βυθό του Θερμαϊκού.
Την επόμενη βδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί και με την δεύτερη εταιρία που διαχειρίζεται ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη, την Hive. Εκτός από την Ελλάδα η Hive δραστηριοποιείται σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία (Παρίσι), την Αυστρία (Βιέννη), την Πολωνία (Βαρσοβία, Βρότσλαβ) και την Πορτογαλία (Λισαβόνα).

ηλεκτρικά πατίνιαΣωκράτης Δημητριάδηςδήμος Θεσσαλονίκης