Ελλάδα|05.12.2018 14:48

Η τουριστική ανακάλυψη της Αιτωλοακαρνανίας

Νίκος Μάστορας

Μεγάλο άνοιγµα στον τουρισµό από χώρες της Ευρώπης έκανε πριν από λίγες ηµέρες ο Νοµός Αιτωλοακαρνανίας, που µε την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων χαρακτηρίζεται πλέον ως αναδυόµενος τουριστικός προορισµός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι παράγοντες του νοµού αλλά και οι υπουργοί Τουρισµού και Υποδοµών µε το σύνθηµα «Ανακαλύψτε µας» παρουσίασαν τα τουριστικά πλεονεκτήµατα της περιοχής σε περίπου 100 Ελληνες και ξένους δηµοσιογράφους από 25 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι µε τη σειρά τους θα µεταφέρουν τις εµπειρίες από την παραµονή και τις ξεναγήσεις στις χώρες τους.

Η Αιτωλοακαρνανία φιλοξένησε µε ιδιαίτερη επιτυχία το 56ο Συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων ∆ηµοσιογράφων (AEJ) που οργανώθηκε σε Αγρίνιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, σε συνεργασία µε τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων ∆ηµοσιογράφων, την υποστήριξη του ∆ήµου Αγρινίου και του δήµαρχου Γιώργου Παπαναστασίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά τόνισε ότι ο νοµός έχει κάνει ήδη τουριστικό άλµα: «Εχει µπει στον τουριστικό χάρτη πολύ δυναµικά. Η περιοχή, κάθε χρόνο, αυξάνει τον τουρισµό της και γίνεται και πιο ελκυστική». Ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αποκάλυψε ότι µέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιµο το εθνικό σχέδιο υποδοµών και µεταφορών ενώ το Αγρίνιο θα συνδεθεί µε την Ιόνια Οδό.

Το συνέδριο

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων ∆ηµοσιογράφων Πάνος Σόµπολος και συµµετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεµένος, οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης (Ν∆) και Π. Κουρουµπλής (ΣΥΡΙΖΑ), ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο Ελληνας δήµαρχος προαστίου των Βρυξελλών Χρ. ∆ουλκερίδης (ο οποίος πρότεινε να περιλάβει τη Βόνιτσα σε ευρωπαϊκή εκποµπή γαστρονοµίας για τα εξαιρετικά θαλασσινά της) ο περιφερειάρχης ∆. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας και πλήθος δηµοσιογράφων.

Τη βασική παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων του νοµού ανέλαβε η δηµοσιογράφος Κική Παππά, που µίλησε για τον νέο αναδυόµενο τουριστικό προορισµό για όλες τις εποχές, αναφερόµενη στις ακτογραµµές, στο φυσικό τοπίο, στην ιστορία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις δραστηριότητες και στην τοπική γαστρονοµία. «Είναι ο νοµός του νερού» είπε χαρακτηριστικά, «καθώς διαθέτει πέντε φυσικές λίµνες µεταξύ των οποίων η µεγαλύτερη της Ελλάδος, η Τριχωνίδα, και µεγάλα ποτάµια, Αχελώο,  Εύηνο κ.ά. ∆εκάδες ιαµατικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα. Πολλά φυσικά αξιοθέατα µε εναλλαγές του τοπίου, που κρατούν αµείωτο το ενδιαφέρον».

Η Αιτωλοακαρνανία έχει χιλιόµετρα ακτογραµµής στο Ιόνιο πέλαγος, τον Αµβρακικό κόλπο τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο. Πεντακάθαρες θάλασσες, µε πολλά ψάρια, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και εκατοντάδες είδη πουλιών. Είναι ο µεγαλύτερος σε έκταση νοµός της χώρας, µε ατµοµηχανή την πόλη του Αγρινίου, που είναι πολύ γνωστό από την καλλιέργεια καπνού και το εργατικό κίνηµα που αναπτύχθηκε εδώ.

Η εύκολη πρόσβαση µε την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα του νοµού

«Είναι επίσης ο νοµός µε τα περισσότερα αρχαία θέατρα και κάστρα. Συνολικά επτά αρχαία θέατρα του 4ου και 5ου αιώνα, πάνω από 20 κάστρα µε σπουδαιότερα της Ναυπάκτου, το κάστροφρούριο του Μεσολογγίου, το ενετικό κάστρο της Βόνιτσας, το κάστρο-πύργος της Παραβόλας κ.ά., δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες και µοναστήρια.

Διαθέτει καταπράσινα βουνά µε άγρια άλογα, κοιλάδες µε σπάνια αγριολούλουδα, λιµνοθάλασσες, πολλούς υδροβιότοπους. Σπουδαιότερος ο Αµβρακικός κόλπος, Εθνικό Πάρκο από το 2008, από τους σηµαντικότερους στη Μεσόγειο. Φιλοξενεί 300 είδη πουλιών εκ των οποίων 6 παγκοσµίως απειλούµενα µε εξαφάνιση. Επίσης είναι γνωστά τα δελφινάκια του Αµβρακικού. Γύρω από αυτή τη θάλασσα των δέκα λιµνών, υπάρχουν πέντε γραφικές πόλεις µε φιλόξενους ανθρώπους και εξαιρετική γαστρονοµία. 

Ο νοµός έχει επίσης επιχειρηµατίες µε εξωστρέφεια, που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα. Στην περιοχή αυτή, έγιναν δυο από τις σηµαντικότερες ναυµαχίες των αιώνων, στο Ακτιο και στη Ναύπακτο. Το Μεσολόγγι εξάλλου, ως τόπος της απόλυτης θυσίας, είναι το σύµβολο που διεθνοποίησε την επανάσταση του 1821 και δηµιούργησε κύµα φιλελληνισµού».
Η Αιτωλοακαρνανία, τέλος, έχει εξαιρετικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι brand names, όπως το αβγοτάραχο Μεσολογγίου, οι γαρίδες Αµβρακικού, η γραβιέρα Αµφιλοχίας, γαλακτοκοµικά, ελιές, λάδι, κρασί και πολλά άλλα. Είναι ένας προορισµός-έκπληξη για όλους τους µήνες του χρόνου, µε πολλά σπορ, από ιππασία και ανεµόπτερα έως καγιάκ, ράφτινγκ και αναρρίχηση.

ΝαύπακτοςΜεσολλόγιΑιτωλοακαρνανία