Ελλάδα|28.01.2020 12:16

Μάνδρα: Αναβολή στη δίκη - Ακατάλληλη η αίθουσα του δικαστηρίου

Σοφία Φασουλάκη

Για μια ακόμη φορά, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν στάθηκε ικανή να παράσχει εκείνη την υποδομή που θα βοηθήσει στη διεξαγωγή μιας πολυπρόσωπης δίκης. Ο λόγος για τη δίκη των κατηγορουμένων για τις πλημμύρες της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, η οποία τελικά αναβλήθηκε για τις 18 Φεβρουαρίου λόγω της ακαταλληλότητας της αίθουσας, όπου ειχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και σήμερα η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας της Μάνδρας. Μιας πλημμύρας που στοίχισε τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας. Η λύση που βρέθηκε τελικά, ήταν να διεξαχθεί η διαδικασία στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. 

Δεν έφθαναν οι θέσεις για δικηγόρους και κατηγορουμένους

Εάν και είχαν τοποθετηθεί δύο έδρανα δικηγόρων επιπλέον, οι θέσεις δεν επαρκούσαν, ενώ όρθιοι καθονταν και αρκετοί κατηγορούμενοι, που σήμερα έφθασαν τους 15. Κατά την έναρξη της διαδικασίας έντονη ήταν η αντίδραση των δικηγόρων αλλά και των άλλων παρευρισκομένων στη δικαστική αίθουσα, με επίκληση της γρίπης αλλά και του γεγονότος ότι για άλλη μια φορά οι μάρτυρες έφυγαν από τη δουλειά τους χωρίς τελικά να καταθέσουν. 

«Κύρια Πρόεδρε πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα! Θα πεθάνουμε από τη γρίπη εδώ», «Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο...», έλεγαν άλλοι. 

Πρόεδρος: Με τις συνθήκες που έχουμε κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Να δούμε πόσοι συνήγοροι δεν κάθεστε σε έδρανο για να φέρουμε. Μακάρι να ήταν οι συνθήκες αλλιώς.

Δικηγόροι: Έντεκα

Εισαγγελέας: Πείτε και εσείς τις ιδέες σας, να συνεργαστούμε να βρούμε μία λύση...Έρχομαι εγώ και βάζω κάποιες καρέκλες για τους κατηγορούμενους εάν χρειαστεί....

Πρόεδρος: Στο πρωτοδικείο η μεγαλύτερη διαθέσιμη αίθουσα είναι αυτή. Στο Εφετείο υπάρχει η αίθουσα τελετών αλλά δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε εκεί όποτε θέλουμε.Έχει μιλήσει με το Εφετείο ο κ. Προιστάμενος.

Τελικά, η διαδικασία διεκόπη για περίπου μία ώρα με τους παριστάμενους να αγανακτούν. «Ντροπή, ξεφτίλα, μας δουλεύουν! Ιστορίες για αγρίους!». Όταν επανήλθε η έδρα του Δικαστηρίου η πρόεδρος ανακοίνωσε πως τελικά η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

δίκηΜάνδραπλημμύρα