Ελλάδα|28.01.2020 20:44

Δήμος Αθηναίων: Πετά στο ΚΑΣ το «μπαλάκι» για τους πάγκους των χειροτεχνών του Θησείου

Άρης Χατζηγεωργίου

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) καλείται να αποφασίσει για την τύχη της αγοράς των καλλιτεχνών-χειροτεχνών οι οποίοι εδώ και σχεδον 15 χρόνια δραστηριοποιούνται γύρω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο και έχουν πολλές φορές απειληθεί με οριστική έξωση από τον πολύβουο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

Μετά από μακρά και επεισοδιακή διαπραγμάτευση, ο Δήμος Αθηναίων κατέληξε την Δευτέρα (27/1) στην πρόταση του την οποία καλείται να εξετάσει το ΚΑΣ σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του. Στην πρόταση αυτή και παρά τις αρχικά διατυπωμένες αντιρρήσεις, περιλαμβάνεται ως εναλλακτική και η επιθυμία των ίδιων των χειροτεχνών να παραμείνουν στις δύο πλευρές της Αποστόλου Παύλου. Αναλυτικότερα, στην απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής περιλαμβάνονται τρία σενάρια για την χωροθέτηση:

  1. Να διατεθούν 167 θέσεις στον πεζόδρομο της Ερμού που ξεκινά κάτω από τον ναό των Αγίων Ασωμάτων και φθάνει έως την οδό Πειραιώς και ακόμη 38 θέσεις μπροστά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο.
  2. Να διατεθούν 116 θέσεις στην νότια πλευρά του σταθμού του Θησείου, δίπλα στο παρκάκι και στην προέκταση της οδού Επταχάλκου συν τις 38 θέσεις μπροστά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού.
  3. Να διατεθούν όλες οι θέσεις που μπορούν να διαμορφωθούν στις δύο πλευρές του πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου ανάμεσα στο περίπτερο που βρίσκεται εκεί που καταλήγει η οδός Αδριανού και στο άλλο περίπτερο εκεί που ξεκινά ο ανήφορος προς την Αγία Μαρίνα, δηλαδή ο χώρος στον οποίο λειτουργεί σήμερα το παζάρι των χειροτεχνών.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την ημέρα που ελήφθη αυτή η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Δήμος Αθηναίων επέμενε στις δύο πρώτες εναλλακτικές προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο χώρο των καλλιτεχνών-χειροτεχνών. Πολλοί ανάμεσά τους διαμαρτύρονταν διότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις που είχαν στο πέρασμα της Αποστόλου Παύλου όπου έστηναν τα τραπεζάκια τους και πωλούσαν εδώ και πολλά χρόνια τα αντικείμενα που παρήγαγαν με τα ίδια τους τα χέρια.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Το πρόβλημα είναι ότι από την εποχή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που καθιερώθηκε ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου, ο αριθμός των χειροτεχνών είχε πολλαπλασιαστεί εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, μαζί με τους χειροτέχνες που πωλούν όσα οι ίδιοι κατασκευάζουν είχαν προστεθεί με τα χρόνια δεκάδες άλλοι πλανόδιοι που απλώς πωλούσαν «κινέζικα» εμπορεύματα και η άτυπη αγορά είχε επεκταθεί μέχρι την Ακρόπολη και άλλους πεζοδρόμους της περιοχής.

Η κατάσταση ξέφυγε πολλές φορές από κάθε έλεγχο και έγιναν προσπάθειες να απομακρυνθούν εντελώς οι πλανόδιοι από την Αποστόλου Παύλου με την λογική ότι πρόκειται μάλιστα για περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η τελευταία τέτοια προσπάθεια έγινε το φθινόπωρο του 2018 όταν κινήθηκε εναντίον των χειροτεχνών η Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών ζητώντας την απομάκρυνσή τους. Εκτοτε, η κατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα με τον Δήμο Αθηναίων να προσπαθεί να διαμορφώσει προτάσεις, αφού μεσολάβησε και η περίοδος των εκλογών.

Το ΚΑΣ θα κληθεί να αποφασίσει εκείνο ποια από τις τρεις προτάσεις μπορεί να ταιριάζει με τους περιορισμούς των νόμων και της πραγματικότητας. Μέχρι να συμβεί αυτό, η ανησυχία κορυφώνεται μεταξύ των χειροτεχνών καθώς οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν μεταξυ άλλων θέματα με τις άδειες για την δραστηριοποίησή και το φορολογικό τους καθεστώς. Στον χώρο τους επικρατεί και πολυδιάσπαση καθώς έχουν μοιραστεί σε πολλά διαφορετικά σωματεία με θέσεις που αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ο αρμόδιος για την Δημοτική Αστυνομία αντιδήμαρχος Βασίλης Κορομάντζος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως έχει τη συναίνεση δύο σωματείων (Εργάνη, Οδυσσέας) για τη διαμόρφωση της αγοράς στο Θησείο ενώ άλλες ομάδες ζητούν να διατηρήσουν και τις θέσεις στις οποίες έχουν από μόνοι τους επεκταθεί σε άλλα σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Αδριανού, Αιόλου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου κλπ).

ΘησείοΚεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιοδήμος Αθηναίων