Ελλάδα|29.01.2020 18:29

«Βάλ’ τους Χ»: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας

Newsroom

Δεν έχουμε τελειώσει με το ρατσισμό, τη βία και τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η έκθεση «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας», που διοργανώνουν η οργάνωση HumanRights360 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι»), στο Γκάζι. Στο χώρο αυτόν εκτίθενται 100 έργα 55 σκιτσογράφων, που αποτύπωσαν – ο καθένας με τον τρόπο του - στο χαρτί αντίστοιχα αιματηρά περιστατικά, που ξεκινούν από «απλούς» ξυλοδαρμούς προσφύγων και μεταναστών και φτάνουν μέχρι τις δολοφονίες του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και του δικού μας Παύλου Φύσα.

Σημειώνουμε ότι μέρος των έργων αυτών, περίπου τα μισά, είχε εκτεθεί – και πάλι στην Τεχνόπολη, 10 περίπου μήνες πριν. Στο διάστημα που μεσολάβησε ο χάρτης με τα καταγεγραμμένα περιστατικά μεγάλωσε και η καμπάνια, περνώντας τα όρια της Αθήνας, απλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτυπώνοντας πλέον 100 επιθέσεις, από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και από την δυτική Στερεά μέχρι τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ενώ τώρα συμπεριλαμβάνει και αποσπάσματα από τις απολογίες των ηγετικών στελεχών στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Έτσι η έκθεση πήρε πλέον την τελική της μορφή και περιλαμβάνει 100 έργα που φιλοτέχνησαν 55 καλλιτέχνες, αλλά και ενδιαφέροντα σκίτσα από τη δικαστική αίθουσα.

Η κορύφωση της καμπάνιας συμπίπτει με την τελική φάση της πολύκροτης και πολυετούς δίκης των μελών της εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης και τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίες είναι εξαιρετικά κατατοπιστικές και εμπεριστατωμένες και αποδομούν με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο την εισαγγελική πρόταση.

Σημειώστε ότι το κοινό που επισκέπτεται την έκθεση έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί το σχετικό, ομώνυμο βιβλίο-λεύκωμα, του οποίου τα έσοδα αξιοποιούνται για την υποστήριξη της πολιτικής αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Το βιβλίο, δημιουργήθηκε, όπως άλλωστε και η έκθεση, με πρωτοβουλία της οργάνωσης HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, περιλαμβάνει, δε, όλα τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση, αλλά και τις περιγραφές των αντίστοιχων περιστατικών.

Τα έργα της έκθεσης «Βάλ τους Χ» σχεδίασαν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασίου, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, John Antono, Aspalax, Μάριος Μπόρας, Γιώργος Μπότσος, Bratimoto, Γιώργος Χαλκιάς, Chrispy Sift, Molly Crabapple, Σπύρος Δερβενιώτης, Vasco Gargalo, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Kanellos COB, Βάλια Καπάδαη, Λουίζα Καραγεωργίου, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσούκης, Κώστας Κυριακάκης, Μιχάλης Κουντούρης, Άρης Λάμπος, Λέανδρος, Stephen Livanos, Πάνος Μαραγκός, Δημήτρης Μαστώρος, Γιώργος Μικάλεφ, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Δήμητρα Νικολαΐδη, No Budget Epics, Noir Captain, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Πανάγος, Παναγιώτης Πανταζής, Βαγγέλης Παπαβασιλείου, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Piotr, Kianoush Ramezani, Tjeerd Royaars, Soloup, Στέλλα Στεργίου, Maria Stoian, Tasmar, Σάββας «The Pack» Αμπατζίδης, Έφη Θεοδωροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Ξανθός Βενιζέλου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Γεωργία Ζάχαρη.

Χρυσή Αυγήρατσιστική βίαρατσισμόςσκίτσαέκθεση