Ελλάδα|29.01.2020 19:28

Οροπέδιο Λασιθίου: Παραμένει αποκλεισμένο από τηλεπικοινωνίες και τηλεόραση!

Newsroom

Όσοι έχουν επισκεφθεί το οροπέδιο Λασιθίου συμφωνούν πως πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές περιοχές της Ελλάδας αλλά συνάμα και από τις πιο απομονωμένες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το οροπέδιο έχει μέσο όρο υψομέτρου 840 μέτρα και περιβάλλεται από βουνά που υψώνονται από τα 1.500μ. έως τα 2.100μ. Δύο εβδομάδες μετά την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν την Κρήτη και τα προβλήματα στο Οροπέδιο Λασιθίου παραμένουν. Βέβαια, όλοι οι δρόμοι έχουν ανοίξει αλλά το χιόνι ξεπερνάει τα 4 μέτρα και οι υποδομές στην περιοχή έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες από τα χιόνια που λιώνουν.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα εστιάζεται στις υποδομές των τηλεπικοινωνιών, καθώς μέχρι σήμερα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών δεν υπάρχει δίκτυο στις δύο από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τις τεράστιες κεραίες να έχουν καλυφθεί από χιόνι και πάγο. Το ίδιο ισχύει και για τους αναμεταδότες του τηλεοπτικού σήματος. Τα προβλήματα εστιάζονται στην κορυφή Αφέντη στα 2.141 μέτρα.

«Τα προβλήματα παραμένουν παρά τις προσπάθειες των τεχνικών. Ελπίζουμε τα επόμενα 24ωρα με τη βοήθεια και του καιρού να αποκατασταθούν οι ζημιές», δήλωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης και τόνισε πως όλος ο μηχανισμός του Δήμου αλλά και της αρμόδιας περιφέρειας έχει εστιάσει στην φροντίδα των ηλικιωμένων του Δήμου.

Φωτογραφία από το αρχείο του Γιάννη Σιγανού

Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επισκέπτονται καθημερινά τους ηλικιωμένους και φροντίζουν να έχουν τα απαραίτητα για την διατροφή τους, τα φάρμακα τους και πρώτες ύλες για τη θέρμανση τους.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στεφανάκη, μεγάλες είναι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο στον Κάμπο και στο λεγόμενο «δαχτυλίδι» από τα νερά και κατακρημνίσεις με πτώσεις τεραστίων βράχων στο δρόμο από την Κερά προς το Οροπέδιο. «Ο Δήμος μας βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη και σχεδιάζουμε από κοινού την αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημειώνει ο δήμαρχος.

Από τις περιοχές που έχουν πληγεί είναι ο Άγιος Γεώργιος, όπου πολλά κτίρια πλημμύρισαν μεταξύ αυτών και το νηπιαγωγείο. Μάλιστα, από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα του νομού, στο Τζερμιάδο μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Η μαγεία του οροπεδίου στο Λασίθι

Ο Δήμος Λασιθίου έχει συνολικά 2.387 κατοίκους και έκταση 129.976 στρέμματα. Το οροπέδιο έχει μέσο όρο 840 μέτρα υψόμετρο και περιβάλλεται από υψηλές βουνοκορφές. Νότια βρίσκεται ο κύριος όγκος με την ψηλότερη κορυφή το Σπαθί ή Δίχτης με ύψος 2.148 μ. καθώς και τις κορυφές Λάζαρο (αριστερά) (2085 μ.) και Αφέντη Χριστό (δεξιά) (2141μ.). Ανατολικά βρίσκεται η Τζίβη ή Αλόιδα στα 1.664μ. Από το βορρά είναι η Σελένα με 1.559μ. και βορειοδυτικά το Λουλουδάκι στα 1.163μ. Δυτικά βρίσκεται η Σκλόκα με 1.298μ. και ο Αφέντης Χριστός ή Μικρός Αφέντης στα 1571μ. Στα νοτιοδυτικά είναι ο Σαρακηνός με 1.580μ. υψόμετρο, η Τούμπα Μούτσουνα 1.538μ.), Βιργιωμένο 1.414μ και η Μαγερεύτρα με 1.462 μ.

Λασίθικακοκαιρία