Ελλάδα|30.01.2020 18:49

Ο ΧΥΤΑ Φυλής τρομάζει τον Βόλο - Σκουπίδια καίγονται σε εργοστάσιο της πόλης

Άρης Χατζηγεωργίου

Στον Βόλο ξέσπασε το πρώτο κύμα αντιδράσεων μετά τις αποκαλύψεις για τα ραδιενεργά απόβλητα και τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που είναι θαμμένα μαζί με 15,5 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας βρίσκεται το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge όπου τα τελευταία χρόνια καίγονται επεξεργασμένα σκουπίδια από διάφορες πηγές προέλευσης. Φορείς της περιοχής διαμαρτύρονται συνεχώς για την καύση αυτή, την όχληση που προκαλούν οι καπνοί αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Με δεδομένο ότι ένα μέρος αυτών των επεξεργασμένων απορριμμάτων (RDF) προέρχεται από τον ΧΥΤΑ Φυλής, προέκυψε μεγάλη ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο να καίγονται και προϊόντα που εκπέμπουν επικίνδυνα ραδιενεργά ισότοπα.

Την διακοπή της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ-LAFARGE ζήτησε με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναφέρει ότι η καύση πρέπει να σταματήσει μέχρι να γίνει έλεγχος από τον Δημόκριτο, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι οποίοι έχουν κληθεί προκειμένου να παραλάβουν δείγματα και να τα αναλύσουν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνει ότι τις άδειες καύσης υλικών στα εργοστάσια παρέχει ή ανακαλεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ίδια πραγματοποιεί εξαντλητικούς ελέγχους στο μέτρο των δυνατοτήτων που δίνει η νομοθεσία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένει και τα στοιχεία για το αν έρχονται προς καύση επεξεργασμένα απορρίμματα από τον ΧΥΤΑ Φυλής. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΓΕΤ-LAFARGE στον Βόλο έχει άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καίει 200.000 τόνους RDF ετησίως με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το RDF φέρνει η ίδια ΑΓΕΤ-LAFARGE από διάφορα εργοστάσια με πλοία που ξεκινούν κυρίως από λιμάνια της Ιταλίας ενώ διοικητικοί παράγοντες του ΧΥΤΑ Φυλής έχουν στο παρελθόν αναφέρει ότι 40.000 τόνοι από το RDF που παράγεται στην Φυλή καταλήγει στην γνωστή τσιμεντοβιομηχανία.

Διευκρινίσεις από το «Δυτικό Μέτωπο»

Διεκυκρινίζεται, πάντως, ότι τα εφιαλτικά στοιχεία των μετρήσεων στο ΧΥΤΑ Φυλής που αποκάλυψε το ethnos.gr αφορούν τα θαμμένα σκουπίδια στην χωματερή και όχι άλλες πηγές. Τα στοιχεία των μετρήσεων δόθηκαν στη δημοσιότητα από την συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» εκ μέρους της οποίας ο Τάσος Κεφαλάς μίλησε σήμερα και σε μέσα ενημέρωσης στον Βόλο. Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Κεφαλάς διευκρίνισε αργότερα: «Το θέμα της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής έχει πάρει -δικαιολογημένα- μεγάλες διαστάσεις. Ιδιαίτερα τα ευρήματα των περίφημων κρυμμένων μελετών για ύπαρξη ραδιενεργού ακτινοβολίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να βάλει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία του και να χάσει τον πραγματικό στόχο. Με αυτό το δεδομένο, θεωρώ αναγκαίο να κάνω δύο επισημάνσεις. Η μελέτη προσδιορίζει ως πηγή των εκπομπών το χώρο της παλιάς χωματερής, όχι άλλους χώρους. Ακόμη και χωρίς την ύπαρξη εκπομπών ραδιενέργειας, η ρύπανση είναι μόνιμη και απερίγραπτη. Κεντρικός στόχος, λοιπόν, παραμένει το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης και όχι τα "μπαλώματα" οποιουδήποτε είδους».

σκουπίδιαΘεσσαλίαΧΥΤΑΒόλοςΦυλή