Ελλάδα|31.01.2020 12:20

Ο 16χρονος Αφγανός «κρεοπώλης» της Μόριας

Newsroom

Δεκαεξάχρονος μετανάστης από το Αφγανιστάν είχε μετατρέψει σε «κρεοπωλείο» το πρόχειρο παράπηγμα όπου διέμενε στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας.
Σε έλεγχο μικτού κλιμακίου αστυνομίας και Περιφέρειας, έπειτα από καταγγελία που σχετιζόταν με την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ανήλικος «κρεοπώλης» βρέθηκε να έχει και να διαθέτει προς πώληση περίπου 20 κιλά πρόβειου κρέατος, τεμαχισμένα σε κομμάτια του ενός κιλού και πρόχειρα συσκευασμένα σε σακούλες. Τα κρέατα κρέμονταν σε σακούλες σε διάφορα σημεία του παραπήγματος, εσωτερικά και σε υπαίθριο χώρο, εκτεθειμένα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη συνθηκών συντήρησης, και χωρίς φυσικά να υπάρχουν παραστατικά στοιχεία αγοράς και πώλησης.

Την ώρα του ελέγχου η θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με την Έκθεση Κατάσχεσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αιγαίου. Τα κρέατα κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν σε καταστροφή με ευθύνη αρμόδιων κτηνιάτρων, ενώ επίσης κατασχέθηκαν εργαλεία κρεοπωλείου που είχε ο ανήλικος για τον τεμαχισμό του (1 μαχαίρι, 1 ακονιστήρι και 1 μπαλτάς).

Ο 16χρονος, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό του στη χώρα, δήλωσε ψευδή στοιχεία κατά τον έλεγχο των αστυνομικών και οδηγήθηκε στο Α.Τ. Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκαν τα πραγματικά του στοιχεία. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τροφίμων, ζωοτροφών, υγείας και προστασίας των ζώων και διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και παράγωγων προϊόντων αυτών, καθώς και της ποινικής νομοθεσίας που αφορά ψευδή δήλωση στοιχείων ταυτότητας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του lesvosnews.gr, στο παράπηγμα υπάρχουν και άλλου είδους εμπορεύματα προς πώληση εκτός από τα κρέατα, τα οποία δεν κατασχέθηκαν. Όπως είπαν στο ethnos.gr αστυνομικές πηγές, ο έλεγχος του κλιμακίου αφορούσε λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και επικεντρώθηκε στη διάθεση των νωπών κρεάτων.

Στον ελαιώνα έξω από τον περιφραγμένο χώρο του ΚΥΤ Μόριας διαμένουν σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα.

μετανάστηςανήλικοςκρέαςδημόσια υγείαΜόρια