Ελλάδα|05.12.2018 20:06

Θα πλημμύριζαν την αγορά: Εντοπίστηκαν 3,5 τόνοι όστρακα σε άθλιες συνθήκες

Μαρία Ριτζαλέου

Αχιβάδες και κυδώνια εισάγονται παράνομα από την Τουρκία και μεταφέρονται μέσα σε άθλιες συνθήκες, σε παλιά αυτοκίνητα, που αμέσως μετά οδηγούνται στις μάντρες για παλιοσίδερα. Μέσα σε μόλις πέντε μέρες κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης πάνω από 3,5 τόνοι ακατάλληλων οστράκων, πριν αυτά διατεθούν στην αγορά, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ίδιας αρχής, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν κατασχεθεί πάνω από 120 τόνοι οστράκων.

Επιτήδειοι εισάγουν από την Τουρκία όστρακα και τα μεταφέρουν με Ι.Χ. και εκτός ψυγείου, οδηγώντας τα στην κατανάλωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φέρνουν αχιβάδες πολύ μικρών διαστάσεων και τα ρίχνουν σε λιμνοθάλασσες, προκειμένου να μεγαλώσουν και να τα αλιεύσουν στη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως 52χρονος που συνελήφθη την Τρίτη οδηγούσε ένα Ι.Χ. που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, με σάπια τα μεταλλικά του μέρη και είχε στοιβάξει μέσα σε αυτό 54 τσουβάλια με αχιβάδες πολύ μικρών διαστάσεων. Συνολικά είχε 801 κιλά από όστρακα που δεν είχαν παραστατικά αγοράς, καμία επισήμανση για την προέλευσή τους, ενώ η μεταφορά τους γινόταν εκτός ψυγείου και χωρίς κανέναν απολύτως κανόνα υγιεινής. Επιπλέον ο 52χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, ενώ όπως προέκυψε σε βάρος του εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις.

Μόλις προχθές αστυνομικοί και λιμενικοί συνεργάστηκαν σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση και συνέλαβαν δύο άντρες, ηλικίας 37 και 43 χρόνων στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, καθώς μετέφεραν με δύο Ι.Χ. τσουβάλια με όστρακα. Οι δύο οδηγοί, που επίσης δεν είχαν δίπλωμα, φόρτωσαν συνολικά στα αυτοκίνητά τους 906 κιλά αχιβάδας, άγνωστης προέλευσης και προορισμού.

Στελέχη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης έλεγαν στο *Έθνος* πως σε τέτοιες περιπτώσεις τα όστρακα έχουν ήδη αρχίσει να χαλούν, έχουν πολύ άσχημη οσμή και είναι εντελώς ακατάλληλα για κατανάλωση. Αλλά και σε όσες περιπτώσεις είναι μικρότερων διαστάσεων από τις επιτρεπόμενες, όταν μεταφέρονται με Ι.Χ. χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ψυκτικής αλυσίδας, είναι επικίνδυνα. Και αν ριχθούν μέσα σε λιμνοθάλασσα, πολύ μικρός αριθμός τους θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί.

Λίγες μέρες νωρίτερα συνελήφθη στις Σάπες της Ροδόπης ένας 37χρονος, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν σχεδόν δύο τόνοι ακατάλληλα όστρακα, χωρίς παραστατικά αγοράς, προέλευσης, προορισμού.

Σημειώνεται πως η αλιεία οστράκων επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιοχές που ονομάζονται Ζώνες Α, για τις οποίες έχουν εκδοθεί άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Όστρακα αλιεύονται και από Ζώνες Β, αλλά πρέπει να καθαριστούν σε ειδικές δεξαμενές πριν συσκευαστούν και οδηγηθούν στην κατανάλωση, ενώ σε περιοχές με βιομηχανική δραστηριότητα ή κοντά στα κατοικημένες περιοχές η αλιεία οστράκων απαγορεύεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θαλάσσιο περιβάλλον είναι επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο και τα όστρακα γίνονται επικίνδυνα για κατανάλωση. Τα ακατάλληλα όστρακα μπορεί να προκαλέσουν από απλή δηλητηρίαση μέχρι σαλμονέλα.

Οι έλεγχοι που γίνονται από τα λιμεναρχεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν οδηγήσει σε κατασχέσεις πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα όστρακα μεταφέρονται μέσα σε πορτ-μπαγκαζ ή ακόμη και στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων από μια περιοχή σε άλλη. Εκτιμάται επίσης ότι μεγάλες ποσότητες από όστρακα αμφιβόλου ποιότητας διακινούνται και καταναλώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Αλεξανδρούποληόστρακα