Ελλάδα|02.02.2020 20:53

Αυτοψία του OPEN στην Ομόνοια: Τι αλλάζει, πώς θα είναι η νέα πλατεία

Newsroom

Το εμβληματικό συντριβάνι επιστρέφει ξανά στην πλατεία Ομονοίας, όπως είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του, ο δημοσιογράφος του Έθνους, Άρης Χατζηγεωργίου. Σήμερα η κάμερα του Open TV και η δημοσιογράφος Γεωργία Λαγού πραγματοποίησαν αυτοψία στο εργοτάξιο ενώ ο στόχος του δήμου Αθηναίων και των φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι η περιοχή να γίνει ξανά σημείο αναφοράς για κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρηματίες. 

Το 1930 η Πλατεία έγινε για πρώτη φορά κυκλική και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινιάζει τον υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.Η πλατεία γίνεται το κέντρο της κοσμικής Αθήνας. Το 1960 τοποθετείται στο κέντρο της πλατείας το περίφημο σιντριβάνι, ενώ το 1988 ο Δρομέας πρωταγωνιστεί στο κέντρο της πλατείας. 

Η πλατεία Ομονοίας λειτουργούσε μέσα στα χρόνια σαν καμβάς…που ο καθένας πειραματιζόταν. Η τελευταία προσπάθεια ανακαίνισης, έγινε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004. Από εκεί και έπειτα η πλατεία μετατράπηκε σε ένα απέραντο τσιμέντο. Εαν ήταν γυναίκα σήμερα θα ήταν 174 ετών και πολύ κακογερασμένη. Εδώ και χρόνια το άλλοτε αρχιτεκτονικό αριστούργημα, έχει μετατραπεί σε φωλιά επικινδυνότητας και εγκληματικότητας. Κλειστά ξενοδοχεία και μαγαζιά, αύξηση της παραβατικότητας, παρεμπόριο και εγκατάλειψη.

Η πλατεία αλλάζει και πάλι πρόσωπο. Μεταμορφώνεται και αυτή τη φορά φαίνεται να έχει αέρα νοσταλγίας, να θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Αυτό το διάστημα, όμως, έρημη πολιτεία θυμίζει η κεντρική πλατεία της Αθήνας. Παντού μηχανήματα, εργάτες, σχέδια και προσδοκίες ώστε η 10η κατά σειρά ανάπλαση της Ομόνοιας να εκπλήξει ευχάριστα.

Πλατεία ΟμονοίαςΟμόνοια