Ελλάδα|04.02.2020 20:01

Αυτοψία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης: Ξεράθηκαν τα πάρκα - Στέγνωσαν τα σιντριβάνια

Τίμος Φακαλής

Σημάδια εγκατάλειψης εμφανίζει η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, η Νέα Παραλία, παραμένοντας «ζητούμενο» η συντήρηση ενός έργου αστικής ανάπλασης το οποίο κόστισε πάνω από 35 εκατ. ευρώ.

Εδώ και δυόμισι χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αρδευτικό σύστημα, εκατοντάδες δέντρα, φυτά αλλά και θάμνοι έχουν ξεραθεί, περισσότερες από 1.000 λάμπες έχουν καεί εδώ και μήνες και δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ αρκετά είναι και τα κατεστραμμένα φωτιστικά. Δεκάδες είναι και τα φαινόμενα βανδαλισμού κατά μήκος όλης της παραλίας, αν και το φαινόμενο δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση το τελευταίο διάστημα.

Άγνωστοι έχουν ξηλώσει όλα τα φωτιστικά σώματα από το αμφιθέατρο της Νέας Παραλίας τα οποία δεν λειτουργούσαν το τελευταίο διάστημα. Τα παραπάνω είναι μερικές από τις αποκαρδιωτικές εικόνες  που έχουν «ραγίσει» το στολίδι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ξεπεράσει τα ελληνικά όρια και έχει καταφέρει να αποσπάσει 14 διεθνή βραβεία με πιο σημαντικό το Α΄ βραβείο- για την πιο φιλική και εύκολα προσβάσιμη ανάπλαση μέσα σε αστικό περιβάλλον-από την διεθνή ένωση αρχιτεκτόνων το 2014 στην Νότια Αφρική.

«Δυστυχώς δεν βρήκαμε καμία μελέτη συντήρησης από την προηγούμενη Διοίκηση για να εφαρμόσουμε. Τρέχουμε τις διαδικασίες, καταγράφουμε συνεχώς τα προβλήματα και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση των βλαβών στην Νέα Παραλία» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά έχουμε προϋπολογίσει ένα κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ το οποίο θα δοθεί αποκλειστικά για την συντήρηση της Νέας Παραλίας. Η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε μεριμνήσει τίποτα για το θέμα αυτό». 

Με δεδομένο ότι παραμένει εκτός λειτουργίας το αρδευτικό σύστημα από το 2017 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί και αυτή η φυτευτική περίοδος, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί οι νέες αντλίες νερού, αν και έχει ολοκληρωθεί η προμήθειά τους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Γκράφιτι «κοσμούν» πολλά σημεία της παραλίας, ενώ αρκετοί είναι και οι ασυνείδητοι πολίτες που κυκλοφορούν με μηχανάκια πάνω στο πλακόστρωτο. Σημαντικές φθορές καταγράφονται και στο ξύλινο ντεκ, οι περισσότερες δεξαμενές νερού είναι βρώμικες και χωρίς νερό-φωτισμό και σε κακή κατάσταση. Άδοξο τέλος είχαν ακόμη και τα 60 δέντρα που φυτεύτηκαν πέρυσι από 60 σχολεία και με τη συμμετοχή 3.000 μαθητών μετά από χορηγία του ΥΜΑΘ

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν εδώ και χρόνια και τα περισσότερα σιντριβάνια της Νέας Παραλίας. Ενδεικτικό είναι ότι τα σιντριβάνια στον Κήπο του ήχου δεν λειτούργησαν ποτέ από το 2008 οπότε και παραδόθηκαν με εξαίρεση το πρώτο δίμηνο.

Αντίστοιχα, το συντριβάνι που βρίσκεται στο ύψος του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει να λειτουργήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Βρύσες είναι σε άθλια κατάσταση, υπάρχουν πολλά ξεχαρβαλωμένα πίλαρ, σκουριασμένα μεταλλικά στοιχεία, ξεκολλημένα μάρμαρα στο κήπο του Νερού και πολλά άλλα προβλήματα τα οποία έκανε γνωστά με επιστολή τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύλλογος «Φίλοι της Νέας Παραλίας» στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Είμαι απογοητευμένος από την εικόνα της Νέας Παραλίας. Οπωσδήποτε πρέπει να περιμένουμε τις κινήσεις της νέας Διοίκησης. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε κινήσεις και πρωτοβουλίες και αυτό μας προβληματίζει» δήλωσε στο ethnos.gr ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας και πρόεδρος του Συλλόγου Πρόδρομος Νικηφορίδης και πρόσθεσε: «Και το ποσό που έχει προϋπολογιστεί δεν είναι πολύ ικανοποιητικό για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας. Είναι ένα έργο που φέρνει χρήματα  και θα πρέπει να ληφθεί και αυτή η διάσταση υπ’ όψιν».

Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα έχουν ζητήσει  εδώ και τρεις βδομάδες οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν αλλά και να προτείνουν τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που την «πληγώνουν».

Στο πλαίσιο αυτό το προηγούμενο διάστημα οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» είχαν συνάντηση με τον Μάκη Κυριζίδη τον οποίο κάλεσαν να πραγματοποιήσουν από κοινού αυτοψία (μία πρωινή, μία βραδινή) για να αναδειχθούν τα προβλήματα τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.  

Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα στους «Κήπους των Γλυπτών» και της «Μεσογείου» τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Νέας Παραλίας και τη συντήρησή τους έχει αναλάβει από πέρσι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης.

Κωνσταντίνος Ζέρβαςδήμος ΘεσσαλονίκηςΝέα Παραλία