Ελλάδα|06.02.2020 11:46

Σε λευκό κλοιό η Αττική - Στο έλεος της κακοκαιρίας ολόκληρη η χώρα

Newsroom

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε ο καιρός στην Αττική την τελευταία ώρα, με τη χιονόπτωση να είναι σφοδρή σε αρκετά σημεία του νομού. Το κύμα που σάρωσε τη βόρεια Ελλάδα κατευθύνεται στη νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και θα διατηρηθεί πάνω από την επικράτεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην Πάρνηθα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το τελεφερίκ, ενώ ήδη υπάρχει και χιονόστρωση σε Πεντέλη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο, Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία. Οι νιφάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα βόρεια προάστια, ενώ χιόνι πέφτει αυτήν την ώρα και στην Μαλακάσα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας.

Για προληπτικούς λόγους και να αποφευχθεί το μπάχαλο με τις κλειστές εθνικές οδούς και τα εγκλωβισμένα οχήματα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Αθηνών - Λαμίας από το ύψος του Σχηματαρίου. Ακόμη, η ορατότητα είναι περιορισμένη από την Κηφισιά και πάνω.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Για το υπόλοιπο της Πέμπτης αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Την ίδια στιγμή, ο καιρός θα είναι βροχερός στις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής 7/2.

Ο καιρός στην Αττική

Ο καιρός στην Αττική θα παραμείνει άκρως χειμερινός. Αναμένεται να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου έως το πρωί της Παρασκευής 7/2. Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Στο ψυγείο η βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με το χιόνι να πέφτει ακόμα σε διάφορα σημεία της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Πολλά προβλήματα δημιουργούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες παγίδες στο οδικό δίκτυο.

Σε διάφορες περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, η κατάσταση αναφορικά με τις χιονοπτώσεις είναι βελτιωμένη αυτήν τη στιγμή σε σχέση με την Τετάρτη, ωστόσο, νιφάδες χιονιού εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το τοπίο είναι λευκό ακόμα και μέσα στην πόλη της Φλώρινας, με τους κατοίκους, ωστόσο, να είναι συνηθισμένοι και να κάνουν λόγο για την πρώτη ισχυρή χιονόπτωση του φετινού χειμώνα. 

Μάλιστα, κλειστή ήταν μέχρι πριν από λίγο για τα φορτηγά η Εθνική Οδός Κοζάνης - Λάρισας, στο ύψος του Σαραντάπορου, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, λόγω της χιονόπτωσης και των σφοδρών ανέμων. Το αποτέλεσμα είναι οδηγοί φορτηγών να βρεθούν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από πέντε ώρες.

Λευκό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σε ορεινές περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και κυρίως στην περιοχή του Χορτιάτη, ενώ, αν και έχει βγει ο ήλιος από το πρωί μέσα στην πόλη, οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν έντονη αίσθηση του ψύχους. Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός είχαν ως αποτέλεσμα να μην ανοίξουν τα περισσότερα σχολεία στον ορεινό όγκο του Δήμου Λαγκαδά.

Πολύ χιόνι υπάρχει ακόμα και στα ορεινά της Χαλκιδικής, με σχολεία να παραμένουν κλειστά στην περιοχή της Αρναίας και της Μεγάλης Παναγιάς και παγίδες να καραδοκούν για τους οδηγούς σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Συνολικά πενήντα μηχανήματα αποχιονισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους, προκειμένου να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να ρίξουν αλάτι, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στο ύψος της Καστανιάς στην παλιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Πυκνό χιόνι έπεφτε μέχρι πριν από λίγες ώρες και στο νομό Έβρου και κυρίως στον ορεινό όγκο του Σουφλίου, όπου κάποια σχολεία δε λειτούργησαν σήμερα. Σε κάποιες περιοχές το ύψος του χιονιού έφτασε ακόμα και το μισό μέτρο.

Έντονη ήταν η χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα ορεινά των Τρικάλων. Το χιόνι σταμάτησε να πέφτει τα ξημερώματα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή πολλά προβλήματα δημιουργούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορεινά της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.

χιόνικακοκαιρία