Ελλάδα|06.12.2018 10:56

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το ethnos.gr στα σημεία όπου γράφτηκε η ιστορία (vid)

Κώστας Στάμου

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο μαθητής, Αλέξης Γρηγορόπουλος, με την παρέα του κάνουν βόλτα στους δρόμους των Εξαρχείων και γιορτάζουν τα γενέθλια μιας φίλης τους. Λίγο μετά τις 9, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Βαλτετσίου, η παρέα διαπληκτίζεται με δυο αστυνομικούς. Το περιπολικό, στο οποίο επέβαιναν οι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, απομακρύνεται απο το σημείο και ενημερώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ για το συμβάν. Ελάχιστα λεπτά μετά επιστρέφουν και κατά τη διάρκεια της έντασης που επικράτησε με ομάδα νεαρών ο Κορκονέας σηκώνει το υπηρεσιακό του πιστόλι και πυροβολεί δυο φορές. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός με σφαίρα στο στήθος και η Αθήνα παραδίδεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ταραχών. Η πρωτεύουσα ζούσε τα πλέον βίαια επεισόδια της Μεταπολίτευσης τα οποία, δικαίως ονομάστηκαν Δεκεμβριανά. Οι σκηνές χάους και βίας που ακολούθησαν της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς. 



Απο τα ξημερώματα της Κυριακής, στα στενά των Εξαρχείων εξελίσσονται σκληρές οδομαχίες με πέτρες και μολότοφ ανάμεσα στις διμοιρίες των ΜΑΤ και χιλιάδες νεαρούς που ζητούν εκδίκηση για τον άδικο χαμό του 15χρονου μαθητή. Τα επεισόδια εξαπλώνονται τις επόμενες ημέρες σε ολόκληρο το κέντρο της πρωτεύουσας την ωρα που ταραχές ξεσπούν στις περισσότερες πόλεις της χώρας καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού. Το ήδη τεταμένο κλίμα έρχονται να δυναμιτίσουν τα ερασιτεχνικά βιντεο τα οποία τραβήχτηκαν την ωρα της δολοφονίας απο τις πολυκατοικίες στις οδούς Τζαβέλλα και Μάνης και παίζουν στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Στα βιντεο διακρίνονται οι δυο ειδικοί φρουροί να προσεγγίζουν το στενό της Μεσολογγίου και ενας εξ αυτών να σηκώνει το όπλο του προς την πλευρά των νεαρών ενω ακούγονται ουρλιαχτά κατοίκων που έβλεπαν την εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου Αλέξη. Δέκα χρονια μετά, οι περισσότεροι απο τους ενοίκους φέρνουν στη μνήμη τους τις σοκαριστικές στιγμές που έζησαν το βραδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. «Για εμάς που ήμασταν εκει δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Φασαρία, κρότοι, μετα ενας πυροβολισμός και στο έδαφος ενα νεκρό παιδί. Μια ωρα μετά παντού φωτιές και χημικά. Έβγαινε κοσμος απο μπαρ για να χτυπηθεί με αστυνομικούς. Ηταν τόσο μεγάλη η οργή», λέει στο ethnos.gr ο Γιάννης, που ζει στην οδό Μεταξά στα Εξάρχεια και το μοιραίο βράδυ είδε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να μεταφέρει το νεκρό Γρηγορόπουλο.


Με την Αθήνα να φλέγεται απο το Σταθμό Λαρίσης μέχρι το Παγκράτι και απο το Μαρούσι μέχρι το Φάληρο, πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στην κηδεία του Αλέξη η οποία σημαδεύεται απο σοβαρά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια τους, ένας αστυνομικός της ομάδας Ζ πυροβολεί στον αέρα στην προσπάθεια του να διασπάσει το εξαγριωμένο πλήθος. Ήταν μια απο τις πολλές στιγμές στις οποίες παραλίγο να χαθεί πλήρως ο έλεγχος και να μπει στην άκρη η «αμυντική στάση απέναντι στους διαδηλωτές» η οποία αποτελούσε τη στρατηγική της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα οποία κράτησαν περίπου έναν μήνα, η αστυνομία χρησιμοποίησε περισσότερους απο 4,5 τόνους χημικά ενώ εκατοντάδες καταστήματα και δημόσια κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες. Όσοι γλίτωσαν τα μαγαζιά τους απο τις μολότοφ είδαν τις βιτρίνες τους να γίνονται λεία στους επιτήδειους που έκαναν πλιάτσικο έχοντας παρεισφρήσει στον κύριο όγκο των διαδηλωτών.

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»... Ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στους δρόμους και τις σχολικές καταλήψεις του 2008. Αυτό φωνάζουν οι διαδηλωτές εδω και δέκα χρόνια στις πορείες με τις οποίες τιμούν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυτό άφησε πίσω του ο Δεκέμβρης του 2008. Αλλά και εικόνες μιας απίστευτης οργής, ενός τρομερού θυμού χιλιάδων ανθρώπων, εικόνες πρωτόγνωρης καταστροφής τουλάχιστον για αυτή τη γενιά η οποία πρωταγωνίστησε...

Γρηγορόπουλος επέτειοςΓρηγορόπουλος επεισόδιαΑλέξης Γρηγορόπουλος