Ελλάδα|07.02.2020 15:15

Σπάνια θαλάσσια είδη εκβράζονται νεκρά καθημερινά στις ελληνικές ακτές

Newsroom

Δεν έχει τέλος η θανάτωση σπάνιων θαλασσίων ειδών στις ελληνικές ακτές καθώς μόνο σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν νεκρές τρεις θαλάσσιες χελώνες, ενώ μία μικρή μεσογειακή φώκια βρέθηκε θανατωμένη από ανθρωπογενή αίτια. Η πύκνωση αυτών των απαράδεκτων περιστατικών είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ζητούν να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Οι ίδιοι έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με τη θλιβερή πραγματικότητα των εκβρασμένων ή νεκρών σπάνιων θαλασσίων ειδών στις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, μόνο σε διάστημα λίγων ημερών τρείς θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες εκβράστηκαν νεκρές, αποδείχτηκε ότι θανατώθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ η μία πέθανε με ιδιαίτερα βασανιστικό τρόπο, παγιδευμένη για μέρες μέσα σε σχοινιά και κατέληξε έπειτα από τη σήψη του αριστερού της πτερυγίου! Θύμα ηθελημένης θανάτωσης ήταν και μία νεαρή μεσογειακή φώκια, η οποία έφερε εμφανή τραύματα.

«Το γεγονός ότι τα σπάνια ζώα κάποια στιγμή θα πεθάνουν είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όταν όμως ο θάνατός τους οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια, δηλαδή στην εγκληματική συμπεριφορά ή αδιαφορία του ανθρώπου, αυτό είναι κάτι που μας δεν μας προξενεί πλέον ανησυχία, αλλά θυμό», σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης προσθέτοντας ότι τα νεκρά σπάνια είδη στις ακτές μας είναι μια σοκαριστική πραγματικότητα.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι το πρόβλημα οξύνεται καθώς ο άνθρωπος όχι μόνο εξολοθρεύει τα σπάνια είδη που κατάφεραν να επιβιώσουν έως σήμερα στις θάλασσές, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα και εξαντλεί τα ιχθυαποθέματα: «Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις θάλασσες μας σε υποβρύχιες χωματερές καθώς οδηγούμε προς την θάλασσα την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε την στεριά. Πρόθεση κάποιων όμως μοιάζει να είναι και να δολοφονήσουμε ό,τι καταφέρνει να επιβιώσει κόντρα στις συνθήκες που δημιουργήσαμε» σημειώνει ο κ. Τσιμπίδης απευθύνοντας έκκληση «σε όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και σε όσους δεν εξαντλούν την αγάπη τους για την θάλασσα μόνο στις διακοπές τους, να συνδράμουν στο να σχηματίσουμε ένα «ουσιαστικό δίχτυ προστασίας» για την ζωή στις θάλασσές μας».

θαλάσσια χελώναφώκια