Ελλάδα|09.02.2020 21:10

Άνθρωποι και ποντίκια στη Χίο - Αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ στην υγειονομική βόμβα

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Υγειονομική βόμβα θυμίζει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, το οποίο έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στη Μόρια αλλά η κατάσταση στη Χίο δεν είναι καλύτερη.

Σε ένα κέντρο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να φιλοξενεί 1014 άτομα, φιλοξενούνται σήμερα 6.700 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, ενώ επισήμως αναφέρονται ως διαμένοντες εκεί 5.222 άτομα.

Το ethnos.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το οπτικό υλικό φανερώνει μία υγειονομική βόμβα. Άνθρωποι και ποντίκια συμβιώνουν σε αρκετά σημεία του κέντρου φιλοξενίας.

Βουνά από απορρίμματα βρίσκονται δίπλα από σκηνές προσφύγων, οι οποίοι πνίγονται από τη δυσοσμία και τις ακαθαρσίες. Μάλιστα, μικρά παιδιά κυκλοφορούν ανάμεσα σε στοίβες σκουπιδιών. Οι τοπικές Αρχές φαίνεται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στο ΚΥΤ και οι εργαζόμενοι εκεί να κινδυνεύουν από μολυσματικές ασθένειες.

Οι υπάλληλοι του Δήμου προσπαθούν αλλά φαίνεται ότι δεν αρκούν. Καθημερινά μετανάστες μαζεύουν σκουπίδια τις πρωινές ώρες αλλά –όπως λένε- δεν έχουν που να τα εναποθέσουν. Έτσι τα βάζουν μέσα σε μεγάλες μαύρες σακούλες, τις οποίες όμως δεν έχουν παρά να τις αφήσουν λίγα μέτρα μακριά από το ΚΥΤ. Όταν φυσάει αέρας τα σκουπίδια γεμίζουν τον τόπο.

Ο γιατρός και αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας, Παντελής Βρουλής, δηλώνει στο ethnos.gr ότι «η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Σε ένα κέντρο που θα έπρεπε να φιλοξενεί 1000 ανθρώπους βρίσκονται σήμερα 6.700 άτομα. Προσωπικά είχα προειδοποιήσει από το καλοκαίρι το Δήμο για το θέμα των σκουπιδιών. Λόγω του υπερπληθυσμού δημιουργούνται στοίβες από σκουπίδια δίπλα από σκηνές μεταναστών.

Είμαστε τυχεροί που λόγω του κρύου δεν ευνοείται η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Στο βόρειο Αιγαίο είχαμε μόνο κάποια κρούσματα μηνιγγίτιδας και ανεμοβλογιάς. Όπως μας έχει πει ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης έχουν βρεθεί οι τοποθεσίες για καινούργια κέντρα, μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. Το εάν θα είναι ανοιχτά ή κλειστά δεν έχει σημασία. Σημαντικό είναι και ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το άσυλο και θα γίνονται εφεξής άμεσες επιστροφές των εισερχομένων. Βέβαια οι περίπου 60.000 άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν εδώ».

μετανάστεςΧίοςμεταναστευτικόποντίκια