Ελλάδα|02.03.2020 17:22

Κοροναϊός: Κινέζοι ψάχνουν και στην Ελλάδα μάσκες και γάντια για τον φονικό ιό

Εύρης Τσουμής

Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις ιατρικών υλικών στην Κίνα. Το αποτέλεσμα είναι Κινέζοι αξιωματούχοι να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα, για να βρουν μεγάλες ποσότητες ιατρικών υλικών που έχουν εξαντληθεί, και τα οποία πρέπει να έχουν χρόνο ζωής 2-3 μήνες. Η προδιαγραφή αυτή ενδεχομένως αποκαλύπτει και τις εκτιμήσεις τους για τη χρονική διάρκεια εκδήλωσης του θανατηφόρου ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει πως στην Κίνα καταγράφεται έλλειψη σε ρόμπες, μάσκες, γάντια και άλλα είδη προστασίας που είναι απολύτως απαραίτητα σε όσους απασχολούνται σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει τις κινεζικές Αρχές, οι οποίες βλέπουν τις αποθήκες τους και τις φαρμακοβιομηχανίες τους, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό εφοδίαζαν όλο τον πλανήτη να αδειάζουν. Κινέζοι αξιωματούχοι με εντολή της κυβέρνησής τους έχουν ξεκινήσει επαφές με άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, για την εισαγωγή των υλικών που βρίσκονται σε έλλειψη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και διακήρυξη για την προμήθεια, που έφτασε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και δημοσιοποιήθηκε στα μέλη του, «τους ανατέθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας να βοηθήσουν στην προμήθεια ιατρικού υλικού από τις χώρες του κόσμου, το οποίο θα προμηθευτεί η China National Pharmaceutical Group Co Ltd (Sinopharm), δηλαδή η εταιρεία της Κινεζικής Κυβέρνησης που έχει επιφορτιστεί τον σχετικό ρόλο για την αντιμετώπιση του coronavirus».

Οι Κινέζοι απευθύνονται στα μέλη του ΕΒΕΘ για να προμηθευτούν μάσκες προστασίας, ιατρικά γάντια, ποδιές και ρούχα και ηλεκτρονικά θερμόμετρα. Οι Κινέζοι ζητούν τουλάχιστον 5.000 κομμάτια από το κάθε είδος, αναφέρουν πως η διάρκεια ζωής των υλικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 μηνών ενώ επισημαίνουν πως τα υλικά θα μεταφερθούν αεροπορικά.

«Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε θερμά όπως ενημερώσετε σχετικά τα μέλη σας ώστε εάν παράγουν ή διαθέτουν απόθεμα από τα προϊόντα της λίστας να αποστείλουν σχετική ενημέρωση, περιλαμβάνοντας τις τιμές διάθεσης καθώς και τους μηνιαίους όγκους παραγωγής (εφόσον παράγουν)» αναφέρεται στην επιστολή που έφτασε στο ΕΒΕΘ.

Ασύλληπτα μεγέθη, τεράστιο πρόβλημα

Είναι  χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα η Κίνα προχώρησε σε εισαγωγές ιατρικού υλικού αξίας άνω των 810 εκατ. γιουάν (περίπου 117 εκατ. δολαρίων) για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά!

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο, τα μεγέθη ασύλληπτα και οι κινεζικές αρχές κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Να σκεφτείτε πως σε φυσιολογικές συνθήκες στην Κίνα παράγονται καθημερινά 20 εκατομμύρια μάσκες προστασίας. Αυτή η παραγωγή έχει υποχωρήσει τώρα σχεδόν κατά 60%. Το πρόβλημα είναι τεράστιο» είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Φλωράς εκπρόσωπος της  Belt and Road Associates Managing Partner που συνεργάζεται με τις κινεζικές Αρχές.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊός