Ελλάδα|27.04.2021 14:05

Το λάδι από τη Λακωνία που πήρε Οσκαρ στο... Χόλιγουντ!

Newsroom

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το Dolby Theatre, όπου έγινε η απονομή των Oσκαρ, πραγματοποιήθηκε ο παγκόσμιος διαγωνισμός ελαιολάδων, με τη συμμετοχή των κορυφαίων εκπροσώπων της επαγγελματικής γευσιγνωσίας ελαιολάδων.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό Los Angeles IOO Competition 2020 στον οποίο διαγωνίστηκαν περισσότερα από 600 δείγματα ελαιολάδου από όλο τον πλανήτη. Εφέτος έκλεισε 21 χρόνια ζωής και τα βραβεία του έχουν χαρακτηριστεί τα όσκαρ των ελαιολάδων.

Το δείγμα ελαιολάδου με την ονομασία «Συλλεκτικόν» των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Λακωνία απέσπασε το βραβείο «bronze» ή αλλιώς την 3η θέση που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις του ελληνικού ελαιολάδου.

600 δείγματα από όλο τον πλανήτη

Τα 600 δείγματα προέρχονταν από 20 ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, όπως η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή,η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ.

«Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Λος Αντζελες από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2020, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο έγκριτους διαγωνισμούς του κόσμου» είπε στο ethnos.gr ο παραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μαζί με τον υιό του έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη φροντίδα και την παραγωγή των ελαιοδέντρων με την παραγωγή φίνων ελαιολάδων, που έχουν αποσπάσει δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη Λακωνίας η βράβευση του gourmet ελαιολάδου μας «Συλλεκτικόν». Είναι η 136η διεθνή βράβευση μας και αυτό αποτελεί ρεκόρ διακρίσεων για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

«Από το χωράφι στο ράφι»

Ο βιολογικός ελαιώνας Σακελλαρόπουλου λειτουργεί αδιάκοπα από το 1992. Βρίσκεται στο κάμπο μεταξύ του Ταυγέτου και του Πάρνωνα και διακρίνεται για τις καινοτόμες βιολογικές τεχνικές αλλά κυρίως για το γεγονός ότι τα προϊόντα και οι ποικιλίες του συγκεκριμένου παραγωγού έχουν το σύνθημα «από το χωράφι στο ράφι». «Η φροντίδα μας ξεκινάει από την οργάνωση, την φροντίδα και την καλλιέργεια των ελαιοδέντρων και φτάνει μέχρι τον καταναλωτή και αυτή η αλυσίδα φέρει την υπογραφή μας», τονίζει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος και διευκρινίζει πως οι βραβεύσεις έρχονται για το προϊόν και όχι για την συσκευασία: «Είναι συνειδητή μας επιλογή να φροντίζουμε μόνο την ποιότητα του λαδιού. Οι διακρίσεις μας είναι για το λάδι και όχι για τις συσκευασίες. Αυτό είναι κάτι που θέλω να τονιστεί».

«Καινοτομία και εξειδίκευση»

Οσο για το πόσο δύσκολο είναι να κατακτήσει ένα ελαιόλαδο την κορυφή ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος λέει: «Οι κορυφαίοι γευσιγνώστες ελαιολάδων στον πλανήτη δοκιμάζουν τα δείγματα και δίνουν τη βαθμολογία τους χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πιο λάδι δοκιμάζουν. Φυσικά μετράει και η ανάλυση σε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το Συλλεκτικόν είναι ένα γκουρμέ λάδι, προϊόν καινοτόμων και εξειδικευμένων καλλιεργιών».

«Διάρκεια στην ποιότητα»

Η διάκριση σε τέτοιο επίπεδο ισοδυναμεί με άθλο», συμπλήρωσε ο Γιώργος Σακκελαρόπουλος. Οσο για το μυστικό της επιτυχίας είπε: «Κάθε μέρα όλο τον χρόνο αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να έχουμε ποιοτική παραγωγή. Επίσης είναι ένα στοίχημα ζωής να λαμβάνουμε μέρος στους κορυφαίους διαγωνισμούς και να διεκδικούμε τίτλους. Υπάρχει μεγάλο κόστος αλλά και μεγάλη ικανοποίηση όταν οι κορυφαίοι σε αναγνωρίζουν. Τα προϊόντα μας έχουν υψηλά στάνταρς ποιότητας και θεωρούνται τρόφιμα με μέγιστο βαθμό υγειοπροστασίας.

Η σταθερή παρουσία μας μέσα στους κορυφαίους είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και είναι αυτό που μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Η δική μας φήμη και αυτές οι διακρίσεις όπως αντιλαμβάνεστε έχουν μεγάλο και θετικό αντίκτυπο για όλη την ελληνική παραγωγή ελαιολάδων. Η χώρα μας έχει πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά συνολικά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να ανεβάσουμε και την παραγωγή και την ποιότητα».

Γιώργος ΣακελλαρόπουλοςΌσκαρελληνικό ελαιόλαδο