Ελλάδα|17.02.2020 14:12

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Διαψεύδει η Εισαγγελία το πόρισμα για την αυτοκτονία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Διέψευσε κατηγορηματικά η Εισαγγελία Αργυροκάστρου, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση του αδικοχαμένου, Κωνσταντίνου Κατσίφα, το δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας του περασμένου Σαββάτου, το οποίο ανέφερε ότι το πόρισμα των επισήμων δικαστικών Αρχών της γειτονικής χώρας καταλήγει στο ότι ο εκλιπών αυτοκτόνησε και δεν έπεσε νεκρός από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας.

Το παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ευθύμης Ναυρίδης, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι το πόρισμα των αλβανικών δικαστικών Αρχών για το περιστατικό δε θα εκδοθεί πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα η Εισαγγελία Αργυροκάστρου, στα χέρια της οποίας βρίσκεται η υπόθεση, προχώρησε σε διάψευσή του. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να μιλάμε για έκδοση οποιουδήποτε επίσημου πορίσματος, αφού πριν από περίπου τρεις μήνες καταργήθηκε η υπηρεσία Βαρέων Εγκλημάτων της Εισαγγελίας Τιράνων και η υπόθεση για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα μεταφέρθηκε στην Εισαγγελία Αργυροκάστρου. Η τελευταία είναι πλέον αρμόδια για την υπόθεση και πρέπει να τη μελετήσει, πριν πει το οτιδήποτε. Για όλο αυτό χρειάζεται χρόνο. Η εκτίμησή μου είναι, χωρίς να γνωρίζω κάτι από τις αρχές της γειτονικής χώρας ότι το πόρισμα για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα θα εκδοθεί το καλοκαίρι. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουν το φθινόπωρο, δηλαδή στο τέλος της διορίας που έχουν οι εισαγγελικές αρχές για να εκδώσουν το πόρισμα. Με βάση τον αλβανικό νόμο πρέπει να εκδοθεί αυτό το αργότερο στα δύο χρόνια από το τραγικό γεγονός, δηλαδή στις 28 Οκτωβρίου 2020», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ναυρίδης.

Ο ίδιος θεωρεί ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο το δημοσίευμα να αποτελεί προβοκάτσια της αλβανικής εφημερίδας, να είναι υποβολιμαίο ή να εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
«Είναι αδύνατο να πρόκειται για αυτοκτονία, όταν έχουν βρεθεί πάνω του δύο σφαίρες σε κοντινή απόσταση», σημειώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα.

«Προβάλλει τη νοημοσύνη»

Τεράστια αναστάτωση προκάλεσε στις τάξεις των βορειοηπειρωτικών συλλόγων το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας, που έκανε λόγο για αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα με βάση το επίσημο πόρισμα. Η αναστάτωση έδωσε τη θέση της στην αυτοσυγκράτηση, όταν μετά από λίγες ώρες ήρθε η διάψευση από την Εισαγγελία Αργυροκάστρου.

«Τέτοια δημοσιεύματα προσβάλλουν τη νοημοσύνη των Βορειοηπειρωτών αλλά και όλων των Ελλήνων, καθώς και τη μνήμη του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα. Αλοίμονο, αν τους πήρε 16 μήνες, για να καταλήξουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Είναι και δικονομικά αστείο αυτό, αφού μία αυτοκτονία αποτελεί συνήθως ξεκάθαρη υπόθεση και το πόρισμα μπορεί να βγει μέσα σε μία μέρα», τονίζει ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Συντονιστικής Φοιτητικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης. 

πόρισμαΚωνσταντίνος Κατσίφαςαυτοκτονία