Ελλάδα|25.10.2018 19:16

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σιθωνία-Διασώθηκαν πέντε άτομα

Τίμος Φακαλής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook. 

Μιλώντας στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη, τόνισε ότι αν και οι άνεμοι έχουν κοπάσει η κατάσταση παραμένει δύσκολη. «Η περιοχή είναι δύσβατη και ανάμεσα στο βουνό υπάρχουν πολλές χαράδρες. Δεν έχει ελεγχθεί ακόμη η κατάσταση», είπε η κ. Γιουβαρλάκη.  

Στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, έχει φτάσει ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατακαίει από το πρωί πευκώδεις εκτάσεις στη χερσόνησο Σιθωνίας Χαλκιδικής. 

Στην περιοχή έφτασε αργά το μεσημέρι και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζιότζιος, αυτή τη στιγμή αυτό το μέτωπο παραμένει σε εξέλιξη και οι πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά. 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα. 

«Ευτυχώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει», τονίζει ο κ. Τζιότζιος, σημειώνοντας ότι οι πυροσβέστες κάνουν τα πάντα για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας. 

Διασώθηκαν πέντε άτομα

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, έγινε διάσωση πέντε ατόμων από την περιοχή της Αχλάδας, όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες. Οι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν με σκάφος στη Σάρτη, όπως αναφέρει το halkidikinews. Στην περιοχή της Αχλάδας επιχείρησε ελικόπτερο προκειμένου να σωθούν τα σπίτια.

Η κυκλοφορία έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς και η Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες και οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της φωτιάς και αναμένουν τις οδηγίες των αρχών, σε περίπτωση εκκένωσης. Το Λιμενικό, πάντως, βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει δια θαλάσσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και ο δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών» εξήγησε.

Η κυρία Συρδάρη επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι «επειδή η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη μέσα σε χαράδρα, δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν». 

πυροσβεστικήΧαλκιδικήφωτιά