Ελλάδα|24.02.2020 17:11

Σταύρος Θεοδωράκης: Από τους «Πρωταγωνιστές» και το «Ποτάμι» στα «podcasts»

Γιάννης Πολίτης

Αρχές της νέας χιλιετίας και ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσα από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης συστήνει στο τηλεοπτικό κοινό τους «Πρωταγωνιστές». Ένα από τα μότο της εκπομπής ήταν οι «ξεχωριστοί άνθρωποι αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία και δίνουν μαρτυρίες για γεγονότα που απασχόλησαν την κοινωνία και σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία».

Για 14 χρόνια οι «Πρωταγωνιστές» έμπαιναν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ενώ στο ενδιάμεσο το 2009 ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να μεταφέρει στο διαδίκτυο «ιστορίες που μας κάνουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά».

Η δημοσιογραφική ομάδα των «Πρωταγωνιστών» αποτελούνταν από τη Λίνα Παπαδάκη, τη Στέλλα Φιλιπποπούλου, την Άννα Παπανικόλα, τη Βελίκα Καραβάλτσιου, τη Σοφία Νικητάκου, τη Βίκυ Αποστολάκη, την Άντρη Κωνσταντίνου, την Αναστασία Κακοταρίτη, τον Γιώργο Κολέτσο, τον Χρήστο Μαρκάκη, τον Βαγγέλη Κάτσινα και τον Παντελή Λιακόπουλο. 

Και εγένετο Ποτάμι

Έξι χρόνια πριν και συγκεκριμένα τέτοιες μέρες το 2014, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφασίζει να αφήσει τη δημοσιογραφία και να στραφεί στην πολιτική. Η απόφασή του να ιδρύσει το Ποτάμι έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς για τις προθέσεις του γνώριζαν ελάχιστα άτομα.

Πάντως η πολιτική δεν ήταν άγνωστη στον ίδιο καθώς από τα νεανικά του χρόνια είχε ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε το 1982 ως αριστεριστής καθώς κατήγγειλε την κυβέρνηση της «αλλαγής» ότι συμβιβάστηκε και δεν προχώρησε σε ρήξη με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το Ποτάμι στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέγει 2 ευρωβουλευτές ενώ μπαίνει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015. Ομοίως και τον Σεπτέμβριο του 2015. Μάλιστα αρνήθηκε να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα -και στις δύο εκλογές- λόγω της συμμετοχής σε αυτό των ΑΝΕΛ.

Στη συνέχεια αποδέχθηκε το προσκλητήριο για νέο κόμμα στο χώρο του Κέντρου. Συμμετείχε στις εκλογές για τον νέο φορέα, ωστόσο κατετάγη τέταρτος. Ωστόσο η συνύπαρξη του με τη Φώφη Γεννηματά δεν κράτησε πολύ καθώς διαχώρισε τη θέση του ελέω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έφυγε από το ΚΙΝΑΛ και υπερψήφισε τη Συμφωνία, χάνοντας ταυτόχρονα την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Στην πορεία όμως η Κ.Ο του Ποταμιού επανασυστάθηκε λόγω της παραίτησης της Κατερίνας Μάρκου που είχε μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία.  

Στις ευρωεκλογές του 2019 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% και ακολούθως δεν συμμετείχε στις εκλογές του Ιουλίου. Οι τίτλοι τέλους του Ποταμιού έπεσαν τον Νοέμβριο του 2019. «Αναστέλλουμε σήμερα τη λειτουργία μας. Παραμερίζουμε τον εγωισμό μας και στέλνουμε ένα μήνυμα στους 86 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Αλλά και στους 377 χιλιάδες πολίτες που σκίρτησαν μαζί μας την Άνοιξη του ΄15. Τους ζητάμε  να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητάμε να σκεφθούν αυτά που καταφέραμε.Τα παλιά συνθήματα, οι ρηχές αντιπαραθέσεις, οι αφορισμοί, οι κοκορομαχίες, τα εξυπνακίστικα σχόλια δεν είναι πολιτική. Τους ζητάμε, λοιπόν, να βάζουν ψηλά τον πήχη, για τους πολιτικούς. Τους ζητάμε να διεκδικούν, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια! Ο σπόρος που ρίξαμε, θα φυτρώσει ξανά» είχε τονίσει στην τελευταία του ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ως αποχαιρετιστήρια κίνησή του ήταν η δωρεά 500.000 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση στην Ακαδημία Αθηνών.

Λ 19

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασχολούνταν και με τον χώρο της εστίασης καθώς είχε δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του το «Αλάτσι», στα Ιλίσια. Το εστιατόριο άνοιξε το 2005 και για εννέα χρόνια κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο όταν ο κ. Θεοδωράκης δημιούργησε το Ποτάμι, το πούλησε στον σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη.

Έτσι λοιπόν στα μέσα του Νοέμβρη του 2019 μαζί με την κόρη του Αργυρώ δημιούργησαν ένα μικρό μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας το «Λ19» που βρίσκεται στην οδό Λέκκα. Τη διεύθυνση δε, του μαγαζιού έχει αναλάβει η στενή του συνεργάτιδα Πάολα Τζιούστι. Εκεί θα βρει κανείς προϊόντα από μικροπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα αλλά και αρκετές λιχουδιές από τις συνταγές της μητέρας του. 

Τα podcasts

Ο Σταύρος Θεοδωράκης όταν το Ποτάμι πρωταγωνιστούσε στην πολιτική ζωή έλεγε σε φίλους και γνωστούς ότι το σαράκι της δημοσιογραφίας δεν έχει φύγει από μέσα του και πάντα βρίσκεται στην άκρη του μυαλού του. «Κάποια στιγμή θα επιστρέψω στη δημοσιογραφία» έλεγε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη φράση φαίνεται ότι έγινε πραγματικότητα καθώς το τελευταίο διάστημα, όπως έγραψε από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου το ethnos.gr ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για το comeback του. Συγκεκριμένα, προχωρά σε μία πρωτότυπη ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία έχει να κάνει με το podcast. Ο τίτλος του είναι pod.gr και κεντρικό σύνθημα η φράση «το καλό να ακούγεται». 

Η νέα προσπάθειά του έχει να κάνει με ιστορίες από πρόσωπα που έχουν πολλά να πουν. Στη συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχουν γνωστά πρόσωπα του πολιτισμού όπως ο Χρήστος Χωμενίδης, ο σκηνοθέτης των Άγριων Μελισσών Λευτέρης Χαρίτος, της ηθοποιίας όπως η Μαρία Σολωμού, της τηλεόρασης όπως ο Χρήστος Φερεντίνος, αλλά και της γαστρονομίας όπως ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Επίσης, θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι όπως η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open TV Νίκη Λυμπεράκη, η Κατερίνα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Σκουντής, ο Παύλος Τσίμας ο Σπύρος Μάλλης, η Μάγια Τσόκλη, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης και άλλοι. Τέλος στο νέο εγχείρημα μέτοχοι θα είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Η Νίκη Λυμπεράκη μιλώντας στο ethnos.gr για το εγχείρημα είπε πως «είναι μια νέα προσπάθεια που γεννήθηκε από ανθρώπους που αγαπάμε πολύ τον ήχο και το ραδιόφωνο. Μας ενέπνευσε το πάθος της Κατερίνας Μπακογάννη για τα podcast κι έτσι αποφασίσαμε να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον νέο τρόπο ακρόασης που έχει ήδη κατακτήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο»

Πότε βγαίνουν στον αέρα

Η πρεμιέρα τους θα γίνει ανήμερα της μέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Το κεντρικό σύνθημα θα είναι η φράση «το καλό να ακούγεται», ενώ θα μεταδίδονται από τις ιντερνετικές πλατφόρμες Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts. 

T
T
T
T
 
T
SpotifypodcastΣταύρος Θεοδωράκης