Ελλάδα|25.02.2020 22:26

Επιδημία HIV και ηπατίτιδας C μεταξύ τοξικομανών

Newsroom

Αρχόμενη επιδημία HIV και μεγάλη διασπορά της ηπατίτιδας C σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύουν τα δεδομένα του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», όπως ανακοινώθηκε από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, το οποίο στοχεύει την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και του HIV στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων HIV λοίμωξης ανάμεσα σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών στην πόλη.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 442 χρηστών που εξετάστηκαν το διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος, 17 άτομα βρέθηκαν θετικά στον HIV, με τον επιπολασμό της νόσου (4%) να είναι αρκετά υψηλότερος του αναμενόμενου (1%).Τ Σε σύγκριση στοιχείων από το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αθήνα («ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV-HIV»), το ποσοστό των νέων διαγνώσεων μεταξύ των ατόμων με HIV λοίμωξη ήταν πολύ μικρότερο στην πρωτεύουσα (20%), σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη (65%). Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε Αθήνα (77%) και Θεσσαλονίκη (72%).

Τους τελευταίους 12 μήνες, η καθημερινή ενδοφλέβια χρήση που κατέγραψε το πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Αθήνα, ανέρχεται σε ποσοστό 31%, ενώ το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» κυμαίνεται σε 43%. Η κοινή χρήση σύριγγας τους τελευταίους 12 μήνες στην Αθήνα ανέρχεται στο 25%, όταν στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 32%. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 12 μήνες, μόλις το 1% των χρηστών ανέφερε ότι έλαβε δωρεάν σύριγγες, όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37%. Μέσα από τα προγράμματα «ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ» και «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», επιδιώκεται η έγκαιρη διάγνωση και η διασύνδεση των ασθενών σε θεραπεία, τόσο για τον περιορισμό των σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους, όσο και για τον περιορισμό της περαιτέρω μετάδοσης σε άλλα άτομα.

ηπατίτιδα CHIV