Ελλάδα|26.02.2020 11:31

Θεσσαλονίκη: Το 2ο Γυμνάσιο αποχαιρετά τον μαθητή του Κώστα Βουτσά

Τίμος Φακαλής

«Θα το σκεφτώ πολύ να θα ξαναπάω σε εκδήλωση προς τιμήν μου. Νομίζω ότι όλες θα είναι πολύ υποδεέστερες από την σημερινή»  εκμυστηρεύτηκε βαθιά συγκινημένος ο Κώστας Βουτσάς τον Απρίλιο του 2015 στον πρόεδρο του συλλόγου αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ικτίνος» Θανάση Παπαγεωργίου. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Σύλλογος Αποφοίτων «Ικτίνος» τίμησε τον πρωταγωνιστή του θεάτρου και της ζωής, δίνοντας το όνομά του στο θέατρο του σχολείου από το οποίο αποφοίτησε το 1950.

Τρεις φορές πέρασε την τελευταία δεκαετία την πόρτα του σχολείου του ο Κώστας Βουτσάς. Το 2013 ο Σύλλογος Αποφοίτων έκανε αφιέρωμα προς τιμήν του παρουσιάζοντας στιγμιότυπα από την τηλεοπτική, κινηματογραφική και θεατρική πορεία του. Μεταξύ άλλων ανέβηκε και το θεατρικό έργο που έγραψε ειδικά για την εκδήλωση ο συγγραφέας και Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Μουμουζιάς «Η ζωή, μου γελά ευτυχισμένα»με πρωταγωνιστές αποφοίτους και μαθητές του 2ου Λυκείου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Γλαράκη καθώς και χορευτικά δρώμενα σε χορογραφίες της αποφοίτου του Σχολείου, Φένιας Χατζάκου.

Ο Κώστας Βουτσάς στο θέταρο του σχολείου του το οποίο φέρει το όνομά του

«Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα και είχε πάθος για τη ζωή. Μου εμπιστεύτηκε προσωπικές στιγμές και μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα θεατρικό έργο για την πρώτη περίοδο της ζωής του. Και όταν του είπα ότι αποφάσισα να βάλω τίτλο στο έργο που έγραψα για τη ζωή του «Η ζωή, μου γελά ευτυχισμένα» (αντλώντας τον από το σχετικό τραγούδι που είχε πει στην τηλεόραση), μου απάντησε «Βεβαίως, να το βάλεις! Καλύτερο τίτλο δεν θα μπορούσες να βρεις, γιατί εμένα η ζωή, πράγματι, έτσι μου έχει συμπεριφερθεί»» είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Μουμουζιάς και πρόσθεσε: «Ο Σύλλογος Αποφοίτων έδειξε αμέριστη αγάπη στο πρόσωπό του και αυτός την ανταπέδωσε απλόχερα».

Δύο χρόνια αργότερα o σύλλογος αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων σε συνεργασία με την διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να μετονομάσει το θέατρο του σχολείου σε «Κώστας Βουτσάς».  «Ήρθε μαζί με την οικογένειά του. Το 2ο Γυμνάσιο  είναι το πιο ιστορικό σχολείο της Θεσσαλονίκης και το 2014 συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής. Αποφοίτησαν από αυτό σπουδαίες προσωπικότητες μία εκ των οποίων είναι και ο Κώστας Βουτσάς» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ικτίνος» Θανάση Παπαγεωργίου. Ο Κώστας Βουτσάς  υποσχέθηκε, τότε, να έρθει να δώσει παράσταση στο θέατρο που φέρει το όνομά του. Δεν πρόλαβε όμως…

Το 2017 έδωσε το παρών και στην κοπή της Βασιλόπιτας των Αποφοίτων του σχολείου του.


Μιλώντας στο ethnos.gr o διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Γιώργος Μακρής για τον θάνατο του Κώστα Βουτσά είπε: Το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε σήμερα το πρωί το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Κώστα Βουτσά . Εκφράζουμε την θλίψη μας για τον χαμό του. Πολύ δε μάλλον που ο εκλιπών υπήρξε απόφοιτος του σχολείου μας και μάλιστα το θέατρο του σχολείου μας φέρει το όνομά του.  Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του». 

Με τον Γιώργο Συνεφάκη στο σχολείο του

Ο Κώστας Βουτσάς μετά την αποφοίτησή του γράφεται στη δραματική σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά ήδη από τα μαθητικά του χρόνια έχει αναπτύξει τις πρώτες του επαφές με το θέατρο. Μέχρι το 1957 θα συμμετέχει σε διάφορα μπουλούκια δίνοντας θεατρικές παραστάσεις στην ελληνική επαρχία, αλλά θα εργαστεί, επίσης, και στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, όπου θα τον ανακαλύψει το έμπειρο μάτι της Καλής Καλό που θα τον πάρει μαζί της στον μουσικό της θίασο.

Ο Κώστας Βουτσάς το σχολείο του
Ο Βουτσάς στο σχολείο του

θάνατοςΚώστας Βουτσάςσχολείο