Ελλάδα|26.02.2020 11:16

Κοζάνη: «Μπλόκο» στην Εγνατία Οδό, στα διόδια Πολυμύλου, για τα λιγνιτωρυχεία της ΛΑΡΚΟ

Εύρης Τσουμής

Σε συγκέντρωση στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό προχωρούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια Κοζάνης, αντιδρώντας στην απόφαση να τεθεί η μεταλλουργική βιομηχανία σε εκκαθάριση εν λειτουργία.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι με την απόφαση αυτή μπαίνει ουσιαστικά λουκέτο στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ και χάνουν τα χρήματα τους  εκατοντάδες μικροεργολάβοι μεταφορών και εκσκαφών και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτούς, οι οποίοι είναι περίπου πέντε μήνες απλήρωτοι.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη στο λιγνιτωρυχείο στην Ιεροπηγή Καστοριάς ενώ στα Σέρβια έγινε γενική απεργία και εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στη «Υψηλή Γέφυρα Σερβίων».

Συγκέντρωση στην «Υψηλή Γέφυρα Σερβίων» πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση την Παρασκευή συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Εγνατία Οδό στο ύψος των διοδίων Πολυμύλου, όπου θα ενημερώνουν τους διερχόμενους για τα αιτήματά τους και τις επιπτώσεις των λουκέτων στην περιοχή.

Στο ορυχείο στην Ιεροπηγή Καστοριάς απασχολούνται περίπου 120 εργαζόμενοι σε εργολαβίες ενώ στα δύο ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια Κοζάνης εργάζονται σε εργολαβίες περίπου 120 άτομα. Τα χρήματα που  οφείλονται κυρίως στους μικροεργολάβους και κατά συνέπεια στους εργαζόμενους σ΄ αυτούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτοικοι των δύο περιοχών, ανέρχονται σε περίπου 8-9 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο διάσωσης της μεταλλουργικής βιομηχανίας που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει ότι η εταιρεία θα λάβει 36 εκ. ευρώ, σε δύο ή τρεις δόσεις, που φτάνουν για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και υπολείπονται κατά 25 εκ. ευρώ.

Τα χρωστούμενα μόνο σε εργολάβους κι εργαζόμενους στο λιγνιτωρυχείο της Ιεροπηγής φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3-4 αφορούν προσωπικό του λατομείου στα Σέρβια.

«Το κλείσιμο των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ αφορά όλη την τοπική κοινωνία» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου

«Στα Σέρβια Κοζάνης περίπου 120 οικογένειες ζούν από τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ. Το ζήτημα μας αφορά όλους αφού πλήττει την τοπική κοινωνία. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σερβίων Κοζάνης Χρήστος Ελευθερίου. «Στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε όλος ο δήμος κι έκλεισαν καταστήματα κι υπηρεσίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την Παρασκευή θα γίνει εκδήλωση στα διόδια Πολυμύλου για να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης που δημιουργείται στην περιοχή από τα λουκέτα» πρόσθεσε.

Λιγνιτωρυχείο Καστοριάς

Το λιγνιτωρυχείο Ιεροπηγής άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1990. Τα μεταλλεία είναι επιφανειακά και λειτουργούν με εργολαβικά συνεργεία εξόρυξης και αποκάλυψης. Η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται περίπου σε 300.000 τόνους μεταλλεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο.

Λιγνιτωρυχείο Κοζάνης

Τα λιγνιτωρυχεία στην Κοζάνη βρίσκονται στην περιοχή των Σερβίων.
Η εκμετάλλευσή τους είναι επιφανειακή. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται περίπου στους 250.000-300.000 τόνους λιγνίτη, ανάλογα με τις ανάγκες της ΛΑΡΚΟ.

ΛΑΡΚΟΚοζάνηλιγνίτηςΚαστοριάΔυτική Μακεδονία