Ελλάδα|08.12.2018 12:18

Κινητές μονάδες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές

Newsroom

Στο πλαίσιο αυτό Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αναλάβουν την περίθαλψη των κατοίκων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα υγειονομικής φροντίδας, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ υγείας.

Ομάδες οι οποίες θα αποτελούνται από επαγγελματίες υγείας όπως γιατρούς, οδοντίατρους, νοσηλευτές επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων κ.λπ. θα οργανώνουν επισκέψεις σε περιοχές που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι από ιατρική παρακολούθηση. Οπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια υγεία σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο, μια δυσκολία του όλου εγχειρήματος είναι η περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Το πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Υγεία παρουσίασε σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός

Η χρηματοδότηση

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξανθός προανήγγειλε πως η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας εκτός των πόλεων, στην ύπαιθρο, στα νησιά, στα ορεινά και δυσπρόσιτα μέρη θα γίνεται από Κινητές Μονάδες ΠΦΥ.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος αυτού θα γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους (Πρόγραμμα ΜΔΤ -Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα) και, όπως είπε ο κ. Ξανθός, «η Κινητή Μονάδα ΠΦΥ θα αποτελέσει "όχημα" για την περιφερειακή αποκέντρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας και στις πιο άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Θα αναλάβει δηλαδή να υλοποιήσει τη φιλοσοφία του νέου μοντέλου ΠΦΥ και των ΤΟΜΥ, που αναπτύσσονται κυρίως σε αστικές περιοχές, στις πιο απαιτητικές και δύσκολες συνθήκες του αγροτικού πληθυσμού».

Χθες ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης γιατρών στις ΤΟΜΥ, τονίζοντας ότι σήμερα εργάζονται 510 γιατροί και σύντομα θα υπάρξει νέα προκήρυξη, ενώ υποστήριξε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν βελτιώσεις στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

ΕΟΠΥΥΤΟΜΥ