Ελλάδα|08.12.2018 12:20

Εξαντλείται η υπομονή 5.500 πτυχιούχων κολεγίων

Newsroom

Μέχρι και «ομάδα αναμονής» έφτιαξαν στο Facebook χιλιάδες πτυχιούχοι που περιμένουν χρόνια να αναγνωριστούν τα πτυχία τους από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Πρόσφατα παρενέβη και η Κομισιόν για το ζήτημα αυτό, με σχετική επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για βραδύτητα της διαδικασίας που προκαλεί σοβαρά προβλήματα, καθώς κάποιοι περιμένουν έως και τρία χρόνια για την πολυπόθητη αναγνώριση.

Οπως αναφέρουν οι πτυχιούχοι, «οι στοιβαγμένες αιτήσεις στο υπουργείο αγγίζουν τις 5.500. Να σημειωθεί ότι για κάθε αίτηση έχει καταβληθεί στο υπουργείο παράβολο 100€. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 550.000€. Συνεπώς, η συμπεριφορά της πολιτείας προς το πρόσωπό μας και η ταλαιπωρία που βιώνουμε είναι εντελώς αδικαιολόγητη».

Την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσε η καθυστέρηση στη διαδικασία αναγνώρισης των προσόντων τους

Οι υπεύθυνοι

Οι πτυχιούχοι υποστηρίζουν ότι για την πολυετή αναμονή ευθύνεται η στάση του υπουργείου Παιδείας καθώς και των υπολοίπων παραγόντων που εμπλέκονται στη δύσκαμπτη διαδικασία της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας και των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων που έχουν σύμπραξη με ΑΕΙ κρατών-μελών της ΕΕ και των πτυχιούχων ΑΕΙ εξωτερικού (συμπεριλαμβανομένων και των εξ αποστάσεως πανεπιστημίων) που έχουν φοιτήσει στο εξωτερικό και μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στη χώρα μας.

Σε σχετική επιστολή που έστειλαν προς όλους τους αρμόδιους φορείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είμαστε η "ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ" (με διεύθυνση): https://www.facebook.com/groups/ 289854881738454/ και αγωνιζόμαστε για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 2.200 πτυχιούχοι έχουμε υπογράψει την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου.

Το ψήφισμα συνεχίζεται και έχει σταλεί στους προαναφερθέντες και στον πρωθυπουργό, δυστυχώς όμως όλοι τους αδιαφορούν για την ταλαιπωρία μας. Σύντομα το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί μέσω εκπροσώπων μας στα κολέγια και έτσι ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε πολύ περισσότερα άτομα μιας και το θέμα ΣΑΕΠ αφορά 20.000 φοιτητές που πραγματοποιούν τις σπουδές τους αυτήν τη στιγμή στα κολέγια. Ισως τότε μας λάβει υπόψη της η κυβέρνηση.

Επίσης, θα γίνει κοινοποίηση στα Ευρωπαϊκά Ανώτερα Οργανα». Πάντως το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ετοιμάζει σχετική ρύθμιση ώστε οι αναγνωρίσεις των πτυχίων να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση των ενδιαφερομένων που περιμένουν μήνες για τον λόγο αυτόν.

ιδιωτικά πανεπιστήμιαΣΑΕΠκολέγια