Ελλάδα|03.03.2020 07:06

Νύχτα αγωνίας σε Έβρο και νησιά - Συναγερμός για τη φύλαξη των συνόρων

Newsroom

Νύχτα αγωνίας σε Έβρο και Αιγαίο για τους φρουρούς των συνόρων προκειμένου να μην περάσουν στη χώρα, μετανάστες και πρόσφυγες που συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα μέτρα φύλαξης σε ξηρά και θάλασσα ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο οι επιτελείς της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού βρέθηκαν για ακόμη μια νύχτα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο Ερντογάν για την προώθηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα - και ακολούθως στις χώρες της ΕΕ - βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη στις Φέρες του Έβρου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 μετανάστες οι οποίοι από το απόγευμα της Δευτέρας έκαναν διαδοχικές προσπάθειες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια. Οι Αρχές θεωρούσαν ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι στην περιοχή του Έβρου φτάνουν δεκάδες λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Kυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.

-Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν τη Δευτέρα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Διπλωματικός πυρετός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τη Δευτέρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της.  Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο με την ηγεσία της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό μεταβαίνει σήμερα Τρίτη  στον Έβρο.

Εκεί θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter για την επίσκεψη: «Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli θα βρεθούν μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και εμένα αύριο στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της ΕΕ».

T

Την επίσκεψή του στα σύνορα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εξής:

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Εβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω», ήταν το tweet του πρωθυπουργού.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο. Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Στις 17:30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Frontex: «Ταχεία επέμβαση» στα ελληνικά σύνορα - Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνουν θέση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε το βράδυ της Κυριακής ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open TV στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, την Παρασκευή προσδιορίστηκε και το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, που λόγω κροατικής προεδρίας είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς τακτικό συμβούλιο την προηγούμενη μέρα.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Open TV στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασσόπουλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είπε πως απελευθερώθηκαν 2.000 θέσεις σε καταλύματα για να έρθουν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Νωρίτερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη της Γερμανίας αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Η ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε γραπτή ανακοίνωση ύστερα από ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Το ερώτημα αφορούσε στην «απαράδεκτη απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να καλέσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πάνε στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Επίσης στην ερώτηση αναφερόταν πως «λόγω της συμπεριφοράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν Ελλάδα και Τουρκία να οδηγηθούν σε πόλεμο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορά της. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, «είναι πολύ σημαντικό ότι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσημα το αναφαίρετο δικαίωμά της χώρας μας, να αποφασίζει για οτιδήποτε έχει σχέσει με τα όρια της κυριαρχίας της.

Παράλληλα είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται σε παρόμοιο δικαίωμα της Τουρκίας». Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε ότι η ανακοίνωση είναι «Ποντιοπιλατική» ενώ καλεί Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων. Η ελληνική κυβέρνηση όντως σέβεται το διεθνές δίκαιο ενώ η Τουρκία ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο».

Ερντογάν: Οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες στα σύνορα

O Ερντογάν, ταυτόχρονα, συνεχίζει την προκλητική στάση και κάνει μαθήματα ανθρωπιάς. Το βράδυ της Κυριακής (2/3) ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας ενώπιον του δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση με τον Μπορίσοφ, υποστήριξε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους στα σύνορα, κάτι βεβαίως που έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Αστυνομία.

«Σήμερα οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες. Υπάρχει ακόμη ένας βαριά τραυματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται με το ζόρι σε μία χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους ελεύθερη βούληση θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας».

«Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου θα επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ίσως δουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. τους συμβουλεύω να δουν τι κάνουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής ακτοφυλακής», τόνισε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε νέα πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι». Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. «Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

T

Μετά τις ψεύτικες πληροφορίες περί μετανάστη που σκοτώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το πρωί η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ διέψευσε νέα fake news περί πυρών από τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο εναντίον μεταναστών και προσφύγων. 

Με νέο tweet στα αγγλικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σχετικές αναφορές περί πυρών εναντίον ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα αποτελούν «χονδροειδή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση: fake news.»

μετανάστεςΈβροςπρόσφυγες