Ελλάδα|04.03.2020 15:50

ΑΠΘ: Νανοδορυφόρο στο διάστημα θα εκτοξεύσουν φοιτητές

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε λιγότερο από τρία χρόνια από σήμερα, στο τέλος του 2022, αν δεν προκύψουν προβλήματα και τηρηθεί το σχέδιο με βάση τον προγραμματισμό, ο Acube SAT, ο νανοδορυφόρος της Ομάδας Διαστήματος και Αεροναυτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πετάει σε τροχιά 400 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Θα συλλέγει φωτογραφίες κυττάρων και δομικής ύλης, με στόχο να κατασκευαστούν βιοφάρμακα, τροφές και καύσιμα περισσότερο ανθεκτικά, με απώτερη στόχευση των φοιτητών του ΑΠΘ την επέκταση της παραμονής ανθρώπων στο διάστημα.

Το πρόγραμμα παραγωγής και εκτόξευσης νανοδορυφόρου από την Ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ ξεκίνησε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2019 κατατέθηκε αίτηση συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, η οποία έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα οι φοιτητές του ΑΠΘ να έχουν στην προσπάθειά τους τη συνδρομή έμπειρων επιστημόνων από ολόκληρη την Ευρώπη.
«Δουλέψαμε ατέλειωτες εργατοώρες και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε και τα επόμενα τέσσερα χρόνια με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δίνουμε την υπόσχεση ότι αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία και για μελλοντικά προγράμματα στο χώρο του διαστήματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος των φοιτητών, Γιάννης Κοτσακιαχίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε για το διαστημικό πρόγραμμα του ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ στην τέταρτη εποχή του διαστήματος

Από την πλευρά της η διδάκτωρ Μηχανολογίας – Μηχανικής, σύμβουλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Χριστίνα Γιαννόπαπα, ανέφερε ότι το εγχείρημα των φοιτητών του ΑΠΘ εντάσσεται στην τέταρτη εποχή πιο προηγμένης τεχνολογίας για το χώρο του διαστήματος, ενώ ο Αλκιβιάδης Χατζόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του project για το νανοδορυφόρο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ομάδα των φοιτητών θα πετύχει στο εγχείρημά της, αφού διακρίνει ιδιαίτερο πάθος στην προσπάθειά της. Ανέφερε, παράλληλα, ότι στόχος του πανεπιστημίου είναι να δημιουργηθεί τμήμα ή ινστιτούτο Αεροναυτικής και Διαστήματος σε αυτό.

Για ξεκάθαρη απόδειξη της εξωστρέφειας του ΑΠΘ, αλλά και του γεγονότος ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τις δυνατότητες που παρουσιάζουν άλλες χώρες, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Στράτος Στυλιανίδης, υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει καμπάνια από το πανεπιστήμιο, προκειμένου να εξοικονομηθούν κι άλλοι πόροι από χορηγίες για τη συνέχιση του προγράμματος.

Περισσότεροι από 70 φοιτητές

Περισσότεροι από 70 φοιτητές συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στην ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο καθηγητής Κύρος Υάκινθος. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 στο τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του ΑΠΘ, αλλά πλέον διαθέτει φοιτητές από διάφορα τμήματα. Εκτός από το πρόγραμμα με το νανοδορυφόρο η ομάδα ασχολείται ακόμα με το σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλων καθώς και μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Χρήματα για το πρόγραμμα του Acube SAT συγκεντρώνονται από χορηγούς και από πόρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΔιαστήματοςφοιτητέςΑΠΘ