Ελλάδα|04.03.2020 22:06

Οδοιπορικό του Open TV σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών

Newsroom

Η πίεση στα σύνορα φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αν κρίνει κανείς τουλάχιστον από τους καταυλισμούς χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που στήνονται κατά μήκος του Έβρου. Η ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη βρέθηκε σε έναν εξ αυτών, κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες, μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που καταγγέλλουν ότι η Τουρκία τους παραπλάνησε λέγοντάς τους ότι τα σύνορα με την Ελλάδα και την Ε.Ε. έχουν ανοίξει.

Τη μετατόπιση προσφύγων και μεταναστών στο νότιο μέρος του Έβρου επιχειρεί το τελευταίο 24ωρο η Τουρκία με τη δημιουργία άτυπων καταυλισμών αποσυμφορίζοντας ή και εκκενώνοντας αυτόν της Αδριανούπολης. Μάλιστα ο νέος καταυλισμός βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου με σκοπό να ανοίξει μία νέα δίοδος προς την Ελλάδα. «Εμείς εδώ δεν φεύγουμε, θα μείνουμε εδώ. 'Η θα περάσουμε ή θα πεθάνουμε. Δεν έχουμε άλλη τύχη. Δεν θα επιστρέψουμε πίσω» λέει στην κάμερα του Open TV Ιρακινός μετανάστης.

Το μικρό χωριό Αλιμπέκιουι απέχει 100 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη και 50 χιλιόμετρα από τα Ύψαλα και σήμερα πλημμύρισε από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο έξω από τζαμιά και κατά μήκος του δρόμου. Την ίδια ώρα πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι η εντολή είναι να μην επιστρέψει κανείς στην Κωνσταντινούπολη και να παραμείνουν στα σύνορα μέχρι νεοτέρας. «Πού θα πάμε τώρα εμείς; Δεν έχουμε σπίτια, δεν έχουμε δουλειά Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε ασφαλείς» τονίζει στην κάμερα του Open TV Σύρος πρόσφυγας. 

Την ώρα που η ροή των μεταναστών και προσφύγων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η τουρκική αστυνομία έδιωξε και από εκεί τους δημοσιογράφους. Ανάμεσά τους και την κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού. Αντίστοιχα ο Τύπος απομακρύνθηκε για άγνωστους λόγους και από την πλευρά απέναντι από τις Καστανιές με απόφαση του νομάρχη Αδριανούπολης. 

μετανάστεςπρόσφυγεςΈβρος