Ελλάδα|05.03.2020 11:16

Ροδόπολη Σερρών: Στο πόδι οι κάτοικοι για το πρώτο κλειστό κέντρο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στο πόδι βρίσκονται από το πρωί οι κάτοικοι της κοινότητας Ροδόπολης του Δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο πρώην στρατόπεδο «Βασιλειάδη» κλειστό κέντρο για τους μετανάστες που εισήρθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου, όταν ανεστάλησαν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Από νωρίς το πρωί περίπου 500 άτομα κάθε ηλικίας βρίσκονται συγκεντρωμένα έξω από το στρατόπεδο και πραγματοποιούν ειρηνική διαμαρτυρία. Όπως είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Δημοτικού Διαμερίσματος Κερκίνης (σε αυτό ανήκει η Ροδόπολη), Στάθης Ζαπρίδης, κάτοικοι θα μείνουν έξω από το στρατόπεδο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν. 

Η πρώτη εντονότερη μορφή αντίδρασης θα είναι οι κάτοικοι να κλείσουν τους δρόμους, προκειμένου να μην μπορέσουν να φτάσουν στο πρώην στρατόπεδο μηχανήματα εργολάβων, προκειμένου να δημιουργηθεί η δομή.


Γιατί αντιδρούν

Κατά τον κ. Ζαπρίδη, είναι πολλοί οι λόγοι που στη Ροδόπολη δεν είναι δυνατή η δημιουργία δομής για μετανάστες. «Το στρατόπεδο βρίσκεται μέσα στο χωριό και γύρω από αυτό υπάρχουν σπίτια, νηπιαγωγείο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, δεν υπάρχουν υποδομές, για να φιλοξενηθούν εδώ 500 άτομα. Το κέντρο υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, ενώ δεν υπάρχει και αποχέτευση. Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Σήμερα κάνουμε μία ειρηνική διαμαρτυρία και τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν. Φοβόμαστε, διότι είμαστε ένα μικρό χωριό και δεν ξέρουμε τι είδους άτομα θα φέρουν εδώ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ζαπρίδης. Όπως αναφέρει ακόμα, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να μεταφέρει στην περιοχή μετανάστες.

«Τυχαία το έμαθε ο κοινοτάρχης, όταν είδε τον εργολάβο και το μηχανικό να πραγματοποιούν αυτοψία μέσα στο στρατόπεδο. Τους ρώτησε, τι ακριβώς κάνουν εδώ και εκείνοι του απάντησαν ότι πρόκειται να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο δομή για μετανάστες», τονίζει ο αντιδήμαρχος Σιντικής.
Η Ροδόπολη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών, κοντά στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Δοϊράνης.  

στρατόπεδοΡοδόπολημετανάστεςκινητοποίηση