Ελλάδα|25.10.2018 21:31

Έλληνες οινοποιοί: Αγωνία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Γιώργος Μανέττας

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία τις κινήσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Παρότι έχει περάσει ενάμισης και πλέον μήνας από την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την
εφαρμογή του μέτρου, οι οινοποιοί εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τον φόρο καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει δώσει ακόμη καμία εντολή για αναστολή εκτέλεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγές του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) μιλώντας στο ethnos.gr επισημαίνουν πως επείγει να ενημερωθούν άμεσα τα Τελωνεία και τονίζουν πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται η ανασφάλεια δικαίου και οι άδικες επιβαρύνσεις που υφίστανται οι επιχειρήσεις του κλάδου. «Είμαστε σε μια κατάσταση μη δικαίου, περιμένουμε η Πολιτεία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον προϋπολογισμό του 2019 και ειδικότερα στην εξειδίκευση των κωδικών, όπου και θα αποτυπωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα. Ο κλάδος αναμένει να υλοποιηθούν οι δηλώσεις-υποσχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιστρέψει η ηρεμία στον κλάδο.

Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «διαπίστωσε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στην Βουλή δεν υπάρχει ανάλυση ειδικών κατηγοριών εσόδων, ενώ στη γενική προβλεπόμενη κατηγορία εσόδων από ΦΠΑ και εσόδων από Ειδικούς Φόρους κατανάλωσης έχουν εγγραφεί αυξημένα έσοδα για το 2019 έναντι του 2018». Τονίζει δε ότι λαμβάνει «αντικρουόμενες πληροφορίες για την εγγραφή ή μη εσόδων στον κωδικό του προϋπολογισμού από τον ΕΦΚ στο κρασί» υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσει τις προσπάθειες μηδενισμού του άδικου φόρου».

Τεράστια προβλήματα

Οι Έλληνες οινοποιοί υποστηρίζουν πως η επιβολή του ΕΦΚ δημιούργησε τεράστια προβλήματα και υπονόμευσε τις προοπτικές ενός ολόκληρου κλάδου, ο οποίος παρά την κρίση βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες του μέτρου, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τσιλιλή, επικεφαλής της ομώνυμης αποσταγματοποιίας ήταν ότι έστρεψε ένα ολόκληρο κλάδο στην παρανομία και στη διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά.

Μια δεύτερη συνέπεια ήταν ότι επιβάρυνε με πρωτοφανή γραφειοκρατία τα οινοποιία, τα οποία κλήθηκαν να επιλύσουν σοβαρά ζητήματα με τα Τελωνεία και η τρίτη ότι αφαίρεσε σημαντική ρευστότητα από τις επιχειρήσεις σε μια κομβική στιγμή.

Και όλα αυτά, χωρίς να έχει αποφέρει και τα ανάλογα δημοσιονομικά οφέλη στον κρατικό προϋπολογισμό. Το μέτρο στα σχεδόν τρία χρόνια ζωής του απέδωσε τελικά πολύ λιγότερα έσοδα απ' ότι προέβλεπαν οι εμπνευστές του. Σύμφωνα με στοιχεία που
κοινοποίησε τον Ιούλιο στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί έφερε στα κρατικά ταμεία 51 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017, όταν ο στόχος ήταν για 55 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

κρασίφόροι