Ελλάδα|06.03.2020 16:57

Θεσσαλονίκη: Μάστιγα οι βανδαλισμοί σχολείων - Φύλαξη τις βραδινές ώρες εξετάζει ο δήμος

Τίμος Φακαλής

Δώρον… άδωρον καταλήγουν πολλές εργασίες συντηρήσεις σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς ακόμη πριν προλάβουν οι υπηρεσίες να τις παραλάβουν, τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται εκ νέου νέα… συντήρηση, τόσο λόγω της έλλειψης κοινωνικής ευθύνης όσο και λόγω της απουσίας φύλαξης τις βραδινές ώρες. Πολλά σχολεία της πόλης αν και εντάχθηκαν στην τελευταία εργολαβία συντήρησης του δήμου ύψους 920.000 ευρώ η οποία επικεντρώνονταν κυρίως σε εργασίες ελαιοχρωματισμού των σχολικών μονάδων, τα περισσότερα από αυτά μόνο… βαμμένα δεν μοιάζουν μετά την παραλαβή της εργολαβίας. Δεκάδες πολύχρωμα γκράφιτι και οπαδικά συνθήματα σκέπασαν τους φρεσκοβαμμένους τοίχους, ενώ σπασμένες σωλήνες υδρορροών και άλλες καταστροφές δείχνουν την αδυναμία τόσο της σχολικής κοινότητας όσο και της Πολιτείας να προφυλάξουν τα σχολεία.  

Μόλις χθες ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» Ανδρέας Κουράκης μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους πήγε να παραλάβει την εκτέλεση εργολαβίας σχετικά με εργασίες συντήρησης που έκανε ο Δήμος Θεσσαλονίκης  το προηγούμενο διάστημα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.  «Ανάμεσα στα σχολικά κτίρια που έπρεπε να δούμε ήταν και αυτά δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου. Αντικρίσαμε μία φρίκη. Γκράφιτι, οπαδικά συνθήματα, σπασμένους σωλήνες υδρορροών ήταν μερικές από τις εικόνες που καταγράψαμε. Μόνο κατάσταση σχολείου δεν ήταν αυτή που αντικρύσαμε. Άδικα τα χρήματα που ξοδεύουμε, τα χρήματα των δημοτών, τα χρήματα όλων μας» είπε στο  ethnos.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης και αναρωτήθηκε: «Είναι το κατάλληλο περιβάλλον που θα συμβάλλει στη μόρφωση και στην αισθητική καλλιέργεια των παιδιών μας;». Η διευθύντρια του σχολείου επιστράτευσε  φωτογραφίες με τις εργασίες που έγιναν και τους φρεσκοβαμμένους τοίχους προκειμένου πείσει τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης ότι εκτελέσθηκε η… εργολαβία. Τίποτα όμως στην πραγματικότητα δεν θύμιζε τις φωτογραφίες. 

Αντίστοιχη κακή εικόνα παρουσιάζουν πολλά σχολεία του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Ενήμερη για την κατάσταση και τους συνεχείς βανδαλισμούς είναι και η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου. «Πρόθεση της διοίκησης είναι να ενισχύσει την φύλαξη στα σχολεία-ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες- προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο τα περιστατικά βανδαλισμών. Βάφουμε τα σχολεία και μετά από δέκα μέρες εξωσχολικοί κάνουν γκράφιτι. Περιμένουμε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για να δούμε πόσους από την ειδικότητα γενικών καθηκόντων μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως φύλακες» είπε στο ethnos.gr η Δήμητρα Ακριτίδου. Συνολικά στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 50 φύλακες για 210 σχολεία. Εκτός όμως από την έλλειψη φυλάκων σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης. «Δεν αρκεί από μόνη της η φύλαξη» κατέληξε. 

Βανδαλισμός σχολείων στη Θεσσαλονίκη
Βανδαλισμός σχολείων στη Θεσσαλονίκη

δημοτικά σχολείαδήμος Θεσσαλονίκηςβανδαλισμοί