Ελλάδα|06.03.2020 18:44

Οι πατριδοκάπηλοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους έδωσε ο Ερντογάν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αξιέπαινη και συγκινητική είναι η στάση που τηρεί τις τελευταίες μέρες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Έβρου, οι οποίοι στηρίζουν πολύπλευρα και ποικιλοτρόπως τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς, που δίνουν καθημερινή μάχη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τους δίνουν τρόφιμα και νερά, τους ξεκουράζουν με τα λόγια τους, αλλά και τους βοηθούν στο έργο τους, δείχνοντάς τους τα περάσματα στο ποτάμι, τα οποία οι ίδιοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Με τα ιδιωτικά τους οχήματα γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, αλλά και πολλοί άλλοι κάτοικοι του Έβρου κάνουν άοπλες περιπολίες στο ποτάμι και ειδοποιούν στρατό και αστυνομία, αν εντοπίσουν μετανάστες να περνούν την οριογραμμή.

Η άοκνη και σημαντικότατη αυτή συνεισφορά των απλών πολιτών στον Έβρο, ωστόσο, δυστυχώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις γίνεται αντικείμενο καπηλείας από κάποιους πατριδοκάπηλους, ανόητους, αλλά και επικίνδυνους, οι οποίοι ακούσια ή και εκούσια μπορούν να δυναμιτίσουν τον τιτάνιο αγώνα των σωμάτων ασφαλείας.  Στη γραμμή των συνόρων οι μόνοι ένοπλοι που θα πρέπει να κυκλοφορούν, είναι οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί, οι οποίοι εκτελούν κατά γράμμα το συντεταγμένο σχέδιο της ελληνικής Πολιτείας. Όσο κι αν η χώρα δέχεται μία ασύμμετρη απειλή, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας στον Έβρο από μέλη της κυβέρνησης, σε καιρό ειρήνης δε νοούνται για κανένα λόγο ένοπλοι πολίτες στην οριογραμμή, όσο κι αν ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν τα επίσημα όργανα.

Ακούσια ή και εκούσια σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις το λάθος μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Ένας μη εκπαιδευμένος ένοπλος πολίτης μπορεί να χτυπήσει μετανάστη και τότε να αμαυρωθεί η προσπάθεια των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα μας. Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν και όσοι πολίτες του Έβρου είναι χαρακτηρισμένοι ως εθνοφύλακες, οι οποίοι ως ακρίτες μπορούν να έχουν όπλο στα σπίτια τους. Μεμονωμένες ενέργειες και πράξεις «ηρωισμού» είναι απαραίτητο να αποφεύγονται δια ροπάλου. Η βοήθειά τους πρέπει να οριοθετηθεί στα πλαίσια που προβλέπουν τα επίσημα σχέδια του επιτελείου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά τους ανόητους και τους επικίνδυνους πατριδοκάπηλους, ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή του Βόλου, όπου κάποιοι άνοιξαν σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών». Όσο κι αν οι διαχειριστές της εκλιπαρούσαν κατά τη σύλληψή τους αστυνομικούς να τους αφήσουν, λέγοντας ότι ήταν μία ανοησία αυτό που έκαναν, ήταν ξεκάθαρη η ρητορική μίσους κατά των «λαθρομεταναστών», από τους οποίους ο Βόλος πρέπει να «ξεβρωμίσει».

Πολλά αρνητικά σχόλια προκάλεσε στο διαδίκτυο και βίντεο του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παντελάκη, στο οποίο έκανε λόγο για εκπαίδευση ατόμων και για εξοπλισμό τους. Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον κ. Παντελάκη, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε σενάρια τον έφεραν να εξοπλίζει πολίτες, για να… κυνηγούν λαθρομετανάστες. Όπως είπε, αναφερόταν μόνο στα μέλη του συλλόγου, προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο η ομάδα πολιτικής προστασίας που διαθέτει και η οποία επεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις), υπό τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας.

«Αλίμονο αν στη Δημοκρατία έπαιρνε ο καθένας τα όπλα και έκανε, ό,τι ήθελε. Όταν είπα εξοπλισμό, εννοούσα ρούχα, φάρμακα, κάρπες, φακούς, γάντια κτλ., ώστε να μπορούν τα μέλη μας να προσφέρουν βοήθεια, όπου μας χρειαστούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας. Ως εκπαίδευση εννοούσα το να μάθουμε σε κάποιον να παρέχει πρώτες βοήθειες ή να δίνει το φιλί της ζωής», είπε στο ethnos.gr ο κ. Παντελάκης.   

μετανάστεςαστυνομίαστρατόςΈβρος