Ελλάδα|06.03.2020 18:50

Καθηγητής ΑΠΘ θύμα προπηλακισμού και ομηρίας από φοιτητές - Τι λέει στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για συνεχείς απειλές και προσβολές και για προπηλακισμό με ομηρία του από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και πτυχιούχους κάνει λόγο στο ethnos.gr o πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο καθηγητής, το περιστατικό του προπηλακισμού σημειώθηκε στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής, όπου γίνονται πλέον οι συνεδριάσεις των καθηγητών του τμήματος, αφού αυτές που επιχειρείται να διεξαχθούν μέσα στο campus, τις διαλύουν φοιτητές.
Κατά τον κ. Γούναρη, μόλις τελείωσε η συνεδρίαση και μπήκε στο αυτοκίνητό του, ομάδα περίπου είκοσι φοιτητών και πτυχιούχων, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε παρατάξεις, τον πλησίασε και κάποιοι από αυτούς έκατσαν πάνω στο όχημα, για να μην μπορέσει να ξεκινήσει.

«Όλο αυτό το περιστατικό κράτησε 45 ολόκληρα λεπτά. Δεχόμουν συνεχώς ειρωνείες και προσβολές, με τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο. Οι απειλές που δέχομαι από τον περασμένο Οκτώβριο, σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως προέδρου του τμήματος, είναι συνεχείς και δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσουν. Έξω από το γραφείο μου έγραψαν ‘’Γούναρη ετοιμάσου, έρχεται η σειρά σου’’, ενώ και άλλες φορές βρέθηκα σε ομηρία μέσα στο γραφείο μου. Πολλές φορές στη σχολή ομάδες ατόμων μου έχουν επιτεθεί λεκτικά και μου φώναξαν ότι δε θα ξανακάνω μάθημα ή δε θα πατήσω ποτέ ξανά στη σχολή. Άλλες φορές άτομα έρχονται μπροστά μου και μου κλείνουν το δρόμο. Δεν αντιδρώ, διότι, αν αντιδράσω, θα θεωρηθεί ότι ασκώ βία», λέει στο ethnos.gr o κ. Γούναρης.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών η αιτία

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, η κύρια αιτία αντίδρασης των φοιτητών είναι οι αλλαγές που επιχειρούνται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. «Το πρόγραμμα σπουδών έχει να αλλάξει πολλά χρόνια. Στοχεύουμε να το βελτιώσουμε και πρόκειται για μία συνηθισμένη διαδικασία. Δεν αλλάζω από μόνος το πρόγραμμα, αλλά ολόκληρη η συνέλευση των καθηγητών, ενώ έχει γίνει στους φοιτητές και δημόσια ενημέρωση για τις αλλαγές. Το παράδοξο είναι ότι οι αλλαγές γίνονται για διευκόλυνση των φοιτητών. Εκείνοι υποστηρίζουν ότι με τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών δε θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια και ότι δε θα μπορούν να διορίζονται στη Μέση Εκπαίδευση. Αυτό, όμως, δεν ισχύει», σημειώνει ον κ. Γούναρης.

Ανακοίνωση της Πρυτανείας 

Για το θέμα εξέδωσαν ανακοίνωση και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, στην οποία καταδικάζουν «με τον πιο έντονο τρόπο τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της».
Η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ είναι η εξής:  

«Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της -σωματική, λεκτική ή ψυχολογική- από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Προπηλακισμοί, απειλές, στοχοποιήσεις διδασκόντων και οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας του Αριστοτελείου είναι ανεπίτρεπτες. Αντιδρούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια επιβολής απόψεων διά της βίας. Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα περιφρουρεί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, απομονώνοντας ηθικά και ουσιαστικά αντικοινωνικές συμπεριφορές που αντιτάσσονται σε κάθε έννοια ακαδημαϊκού ήθους.  

φοιτητέςκαθηγητήςπροπηλακισμόςΑΠΘ