Ελλάδα|09.03.2020 21:00

Λέσβος: Ο νόμος της βίας, οι εισαγόμενοι νεοναζί και η ανοχή της ΕΛ.ΑΣ

Βασίλης Ιγνατιάδης

Δύο «περίεργες» πυρκαγιές καταστρέφουν δομές προσφύγων στη Λέσβο, με τις ενδείξεις να «φωνάζουν» για εμπρησμό. Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μέλη ΜΚΟ και δημοσιογράφοι προπηλακίζονται, ξυλοκοπούνται, υβρίζονται και απειλούνται από «αγανακτισμένους πολίτες». Ομάδες ακραίων στήνουν οδοφράγματα και υποβάλλουν σε έλεγχο ταυτότητας διερχόμενους πολίτες. Βανδαλίζουν νοικιασμένα αυτοκίνητα, ανοίγουν τα πορτ μπαγκάζ ντόπιων αναζητώντας τρόφιμα, ρούχα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία πως κάποιος μπορεί να βοηθάει τους «εισβολείς». Στο διαδίκτυο στοχοποιούν, συκοφαντούν, τραμπουκίζουν και απειλούν με «απέλαση» από το νησί όποιον δεν τους αρέσει. Αντίθετα, στρώνουν χαλί και απλώνουν πέπλο προστασίας σε εισαγόμενους νεοναζί, καλώντας τους ομοϊδεάτες τους να μην τους μπερδέψουν με …ΜΚΟ και τους ξυλοκοπήσουν.

Το τελευταίο δεκαήμερο έχει στηθεί στη Λέσβο ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό, με ομάδες κρούσης να δρουν ανεξέλεγκτα, τρομοκρατώντας και επιβάλλοντας τον δικό τους νόμο. Το πογκρόμ που έχουν εξαπολύσει πυροδοτείται από τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που δίνουν κατά τους ίδιους μια επίφαση «νομιμοποίησης» σε ακραίες ενέργειες. Επικαλούνται την κατάσταση αυξημένης επιφυλακής που προκάλεσε η τακτική της τουρκικής πλευράς, αλλά και το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας της τοπικής κοινωνίας για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί λόγω του εγκλωβισμού σχεδόν 30.000 προσφύγων και μεταναστών και επιχειρούν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας. Οι κινήσεις τους σε πολλές περιπτώσεις γίνεται υπό την ανοχή των αστυνομικών Αρχών, οι οποίες όπως καταγγέλλεται συχνά παρακολουθούν αμέτοχες τις επιθέσεις που γίνονται μπροστά στα μάτια τους.

Τον δικό τους ρόλο παίζουν και όσα συνέβησαν κατά τον τετραήμερο «πόλεμο» μεταξύ ντόπιων αντιδρώντων και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έφτασαν στο νησί προκειμένου να επιβάλλουν την κατασκευή της νέας κλειστής δομής στη θέση Καράβα – Καβακλή. Μέλη ομάδων, που πρωταγωνίστησαν σε περιστατικά ακραίας βίας κατά αστυνομικών παρέμειναν στα «χαρακώματα» μετά την άτακτη αποχώρηση των τελευταίων, στοχοποιώντας τώρα τους πρόσφυγες.

Μόλις δύο μέρες μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά, κι ενώ στο μεταξύ είχαν ανοίξει οι «στρόφιγγες» και είχαν αρχίσει να φτάνουν βάρκες με πρόσφυγες στα νησιά, οι ομάδες κρούσης ανέλαβαν δράση.

Την 1η Μαρτίου τυλίχτηκε στις φλόγες το Stage 2 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Σκάλα Συκαμνιάς. Η δομή λειτουργούσε ως προσωρινό κατάλυμα όσων έφταναν στις βόρειες ακτές του νησιού μέχρι την μεταφορά τους στη Μόρια για καταγραφή και ταυτοποίηση. Είχε κλείσει στις 31 Ιανουαρίου, με απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αλλά επρόκειτο να ανοίξει και πάλι εκτάκτως, λόγω των γεγονότων, με τη συγκατάθεση της δημοτικής Αρχής. «Το timing όσων έγιναν δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Δεν γνωρίζουμε αν η πυροσβεστική έχει βρει στοιχεία, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει άλλη αιτία. Η δομή ήταν κλειστή και άδεια, και έγινε παρανάλωμα λίγες ώρες πριν υποδεχτεί πρόσφυγες», είπε στο ethnos.gr στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας.

Την ίδια μέρα, στο λιμανάκι της Θερμής εκτυλίσσονταν γεγονότα που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς: Την ώρα που κάτοικοι εμπόδιζαν την αποβίβαση 40 γυναικόπαιδων από βάρκα, ακούγονταν ρατσιστικές κραυγές από κάποιους κατά μιας εγκύου που επέβαινε σ΄ αυτή, ενώ όσοι κάλυπταν το γεγονός ή προσπάθησαν να ορθώσουν μια διαφορετική γνώμη τραμπουκίστηκαν.

Η Astrid Gastelein, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί, προπηλακίστηκε, απωθήθηκε και εκδιώχθηκε από το σημείο, ενώ θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός. Ο Michael Trammer γρονθοκοπήθηκε αλύπητα από συγκεντρωμένους και εκδιώχθηκε αιμόφυρτος, ενώ ο Raphael Knipping χτυπήθηκε με το μεταλλικό τρίποδο της κάμεράς του και είδε όλο τον εξοπλισμό του να πετιέται στη θάλασσα. Οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς δεν υπήρχε στο σημείο αστυνομία.

ο ξυλοδαρμός του Γερμανού δημοσιογράφου (Reuters)

Ομάδες «πολιτοφυλακής» αναπτύχθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου, στήνοντας μπλόκα και χτυπώντας αδιακρίτως αυτοκίνητα που δεν ανήκαν σε ντόπιους. Μεταξύ αυτών που χτυπήθηκαν ήταν και ο Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος γνωστοποίησε το περιστατικό στο Twitter, καταγγέλλοντας πως την απουσία της αστυνομίας από τα γεγονότα ακραίας βίας που συνέβαιναν στο νησί.

Αιτούντες άσυλο μπήκαν επίσης στο στόχαστρο, ακόμη και ανήλικοι. «Ένα αγόρι από το Αφγανιστάν μας είπε με δάκρια στα μάτια πως χτυπήθηκε δύο φορές σήμερα και δεν ξέρει πώς θα επιστρέψει στη Μόρια χωρίς να περάσει ανάμεσα από τα οδοφράγματα», έγραψε κάποιος, αναζητώντας βοήθεια. Κάθε ψύχραιμη φωνή στοχοποιείται, ενώ στο κλίμα τρομοκρατίας συμβάλουν και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις τοπικών αρχόντων: Ο Δήμος Μυτιλήνης στήνει το δικό του οδόφραγμα με δημοτικά οχήματα, στα όριά του με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, κόβοντας το νησί στα δύο, με στόχο να μη μεταφέρονται μετανάστες από τον ένα δήμο στον άλλο!

Την επόμενη μέρα η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου δέχτηκε επίθεση από ακραία ομάδα κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας. Για το θέμα έχει σχηματιστεί δικογραφία μετά τη μήνυση που κατατέθηκε.

Την Πέμπτη πολίτες εμπόδισαν το πλοίο Mare Liberum να δέσει για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, γιατί εξυπηρετεί τους μετανάστες. Την ίδια ώρα κάποιοι υποκινούσαν επίθεση κατά της γνωστής εθελόντριας Έφης Λατσούδη, υπεύθυνης για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων στο πρώην ΠΙΚΠΑ, που έχει βραβευτεί για την ανθρωπιστική της δράση. Διαδικτυακή ανάρτηση διακινούσε fake news για σύνδεσή της με τουρκική ΜΚΟ που φέρνει μετανάστες από τα απέναντι παράλια. Στα σχόλια που ακολουθούσαν, κάποιοι πρότειναν «να πάμε μια βόλτα από εκεί». Μετά από προσφυγή της στη δικαιοσύνη, προσήχθησαν δύο άτομα και παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, που τους καταδίκασε την περασμένη Παρασκευή σε τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή.

Την ίδια μέρα αποκαλύφθηκε πως στο νησί έχει φτάσει από την Πέμπτη ομάδα «εισαγόμενων» νεοναζί, μελών του κινήματος «Γενιά της Ταυτότητας» (Generation Identitare) με επικεφαλής το υψηλόβαθμο στέλεχός τους, Μάριο Μίλερ. Μέλη της ομάδας, που έφτασε με το «ένδυμα» της δημοσιογραφικής αποστολής για λογαριασμό εθνικιστικού εντύπου, δέχτηκαν επίθεση στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Το Σάββατο, και ενώ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία, βρέθηκαν στην περιοχή του Καρά Τεπέ, να καλύπτουν «δημοσιογραφικά» την δεύτερη περίεργη πυρκαγιά στο νησί μέσα σε μια εβδομάδα. Η δομή One Happy Family, που λειτουργούσε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό παρέχοντας σχολικά μαθήματα και δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας σε πρόσφυγες, έγινε παρανάλωμα του πυρός. Και εδώ οι ενδείξεις μιλούν για δόλια ενέργεια, καθώς η δομή δεν λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα, λόγω του τεταμένου κλίματος στο νησί. Οι Γερμανοί «δημοσιογράφοι», μετέδιδαν στις ανταποκρίσεις τους πως η δομή κάηκε γιατί ανήκε σε ΜΚΟ που έφερνε μετανάστες από την Τουρκία.

Ένα ντοκουμέντο που παρουσίασε η ιστοσελίδα «Στο Νησί», αποτελεί τρανταχτή απόδειξη, τόσο των δεσμών των εισαγόμενων νεοναζί με ακροδεξιούς στο νησί, όσο και τις υποκινούμενες από τους ίδιους επιθέσεις κατά ΜΚΟ. Διαδικτυακή ανάρτηση που έγινε σε κλειστή ομάδα ακροδεξιών, την παραμονή της άφιξης των Γερμανών στο νησί, εφιστούσε την προσοχή των «πατριωτών» να μην τους μπερδέψουν με μέλη ΜΚΟ και τους επιτεθούν.

Λέσβοςακροδεξιάμετανάστεςπρόσφυγες