Ελλάδα|09.03.2020 19:32

Κοροναϊός: Απόλυτη αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων ζητά ο Θεοδωρικάκος

Άρης Χατζηγεωργίου

Την σύγχυση που απειλείται καθώς εντείνονται συνεχώς τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων αλλά και των μαθητών, προσπαθούν να προλάβουν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και με μια σειρά δημάρχους από όλη τη χώρα και ζήτησε να εφαρμοσθεί με απόλυτη αυστηρότητα το μέτρο για το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, για ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο των ΚΑΠΗ περιλαμβάνεται στα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση όμως δεν περιέλαβε στα μέτρα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και το υπουργείο καλείται τώρα να δώσει διευκρινιστικές οδηγίες. Τα ΚΗΦΗ λειτουργούν σε δεκάδες δημους της χώρας προσφέροντας μεγαλύτερη γκάμα υπηρεσιών με την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι πολύ νεώτερος θεσμός από τα ΚΑΠΗ και απευθύνονται σε περιπτώσεις ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα καθώς αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και σοβαρά θέματα υγείας, είτε το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Στα ΚΗΦΗ παρέχονται μεταξύ άλλων νοσηλευτική φροντίδα, σίτιση, ημερήσιο πρόγγραμμα δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης, κοινωνική στήριξη αλλά και μετακίνηση των ωφελούμενων από και προς τη δομή με συνοδό κοινωνικό φροντιστή.

Ανεξέλεγκτες απολυμάνσεις

Στο μεταξύ, θέμα έχει προκύψει και με τις σωρηδόν απολυμάνσεις σε σχολεία που εκτέλεσαν πολλοί δήμοι χωρίς να έχει εμφανισθεί συγκεκριμένο κρούσμα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δήμαρχοι δεχόμενοι ισχυρές πιέσεις από τους γονείς δημότες έκλεισαν τα σχολεία σε εργάσιμες μέρες και προχώρησαν σε δράσεις απολύμανσης προληπτικού χαρακτήρα που «δεν είναι απαραίτητη και δεν προβλέπεται» σύμφωνα με την ΚΕΔΕ.

Ενδεικτική είναι η επιστολή που απευθύνει η ΚΕΔΕ προς όλους τους δημάρχους από τους οποίους ζητά να περιμένουν εντολές και να καλούν τον ΕΟΔΥ για κάθε συμβάν. Στην επιστολή αναφέρεται:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ψυχραιμία και συνεργασία με όλους τους φορείς (ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, Υπ. Παιδείας), η Αυτοδιοίκηση συμβάλλει με τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση του όλου θέματος. Μετά από καθημερινά ερωτήματα που η ΚΕΔΕ δέχεται, οφείλουμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ επίσημα η απολύμανση των σχολείων δεν είναι απαραίτητη και δεν προβλέπεται, αν δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα σε μαθητές ή ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Αν παρόλα αυτά, για λόγους καθησυχασμού των μαθητών και γονέων αυτό κρίνεται απαραίτητο, παράκληση να μην γίνεται σε εργάσιμες ημέρες προκειμένου να μην χάνονται χρήσιμες και κρίσιμες ώρες διδασκαλίας. Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα δώσει τις κατάλληλες εντολές για κλείσιμο των σχολείων, όπου και όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Για κάθε συμβάν, μπορείτε να καλείτε τον ΕΟΔΥ στο 1135».

ΚΕΔΕμέτρα κορονοϊόςΚΑΠΗΤάκης Θεοδωρικάκοςνέος κορονοϊόςυπουργείο ΕσωτερικώνΚορονοϊός