Ελλάδα|10.03.2020 22:05

Κοροναϊός: Διχασμός για τη Θεία Κοινωνία εν μέσω επιδημίας

Newsroom

Ενώ ο κοροναϊός εξαπλώνεται και τα σχολεία στη χώρα μας κλείνουν για 14 ημέρες από την Τετάρτη 11 Μαρτίου, η Εκκλησία της Ελλάδος επιμένει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Μετάληψη. Για το θέμα αυτό ακόμη και ο ΕΟΔΥ αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά, και μόνο μέσω διαρροών ενημερώνει τους πολίτες ότι ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο, κάτι που βεβαίως σειρά επιστημόνων σπεύδουν να πουν απερίφραστα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV,  πιστοί στην «κόκκινη γραμμή» που έθεσε η Ιερά Σύνοδος ότι ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία παραμένουν κληρικοί και Ιεράρχες, αποδεχόμενοι μόνο τα μέτρα προφύλαξης που βάζουν τέλος στα χειροφίληματα και τους ασπασμούς μέσα στις εκκλησίες.

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται συνεχώς, κληρικοί και επιστήμονες διαφωνούν ως προς το αν ο κοροναϊός μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία. Αν και η αρμόδια επιτροπή για τον κοροναϊό δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, πηγές του ΕΟΔΥ μεταδίδουν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται τόσο με το σάλιο όσο και με το κουτάλι. 

Πάντως, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε αλλαγές σε ότι αφορά τη συμπεριφορά πιστών μέσα στους ναούς. Έτσι, δεν επιτρέπεται πλέον το χειροφίλημα, επιτρέπεται υπόκλιση και όχι φίλημα Σταυρού και εικόνων, όχι αντίδωρο από τα χέρια κληρικών, Χρίσμα πίστων στο Ευχέλαιο με ξεχωριστά βαμβάκια και όχι ασπασμός μεταξύ κληρικών, αλλά μόνο υπόκλιση.

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Οpen TV:

Εκκλησία της Ελλάδοςθεία κοινωνίαΚορονοϊόςΙερά Σύνοδος