Ελλάδα|12.03.2020 17:04

Ελληνες οδηγοί στο Ιράκ: Οι Τούρκοι δέχτηκαν την ελληνική πρόταση, εντός της ημέρας η άδεια

Newsroom

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την τύχη των 13 Ελλήνων οδηγών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ λόγω των μέτρων για τον κοροναΐο. Η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορα της και 13 ελληνικές νταλίκες έχουν μείνει καθηλωμένες στην πλευρά του Ιράκ.

Οι Έλληνες οδηγοί έχουν απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα τους. Μετά από μαραθώνιες και πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους η ελληνική λύση που έπεσε στο τραπέζι πήρε την πρώτη έγκριση από τις τουρκικές αρχές αλλά απομένει και η επίσημη αποδοχή ώστε να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της. Ποια είναι η πρόταση;

Οι 13 εθελοντές

Να φύγουν 13 οδηγοί εθελοντές από την Ελλάδα και να ταξιδέψουν στην Τουρκία μέχρι τα σύνορα με τον Ιράκ. Εκεί οι 13 οδηγεί που βρίσκονται στο Ιράκ να παραδώσουν τα φορτηγά τους σε Τούρκους οδηγούς και αυτοί να τα φέρουν εντός της τουρκικής επικράτειας όπου θα βρίσκονται οι Ελληνες οδηγοί που θα έχουν ταξιδέψει εθελοντικά. Οι 13 αποκλεισμένοι οδηγοί θα επιστρέψουν στο Ερμπίλ του Ιράκ και αεροπορικώς θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα.

«Είναι καλά με υψηλό ηθικό»

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Οι διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους σήμερα σημείωσαν μεγάλη πρόοδο. Προφορικά αποδέχτηκαν την πρόταση μας να στείλουμε από εδώ εθελοντές οδηγούς να πάρουν τα φορτηγά και εκείνοι να επιστρέψουν στην πατρίδα αεροπορικώς. Περιμένουμε εντός της ημέρας την επίσημη έγκριση για να ξεκινήσουμε την αποστολή μας», είπε στο ethnos.gr η διευθύντρια της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Ηρώ Δουμάνη.

Σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες οδηγοί των φορτηγών η κυρία Δουμάνη είπε: «Είναι σε άριστη κατάσταση, έχουν πολύ υψηλό ηθικό και αισιοδοξούν πως η περιπέτεια τους θα λήξει».

Οπως είπε η Ηρώ Δουμάνη η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Μεταφορών για τον επαναπατρισμό των 13 Ελλήνων οδηγών αλλά και όλη την εθελοντική αποστολή στο Ιράκ.

ΙράκΤουρκίασύνοραφορτηγατζήδες