Ελλάδα|13.03.2020 17:16

Κοροναϊός: Συναγερμός από απανωτά νέα κρούσματα υψηλής επικινδυνότητας

Newsroom

Απανωτά νέα κρούσματα κοροναϊού που επιβεβαιώνονται σε επιστήμονες της υγείας, της εκπαίδευσης, σε προσωπικό σωμάτων ασφαλείας και σε άλλες ομάδες υψηλής επικινδυνότητας έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Μέσα στις τελευταίες ώρες αποκαλύφθηκε πως βρέθηκαν θετικοί στον ιό ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Παθολογίας, Πέτρος Σηφάκης, ένας στρατιωτικός γιατρός του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, μια υπαστυνόμος που υπηρετεί στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, ένας ομιλητής σε εκδήλωση στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, και μια υπάλληλος του της Forthnet στην Καλλιθέα.

«Την Τετάρτη εμφάνισα κακουχία και πυρετό που έφτασε το 37. Ως γιατρός αλλά και εφαρμόζοντας τις οδηγίες τις οποίες τόσες ημέρες δίνουν οι ειδικοί σκέφθηκα τον κορονοϊό και δεν πήγα στην εργασία μου, δηλαδή στο Λαϊκό νοσοκομείο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σφηκάκης, κάνοντας γνωστό πως την επόμενη μέρα το τεστ βρέθηκε θετικό. «Νόσησα ελαφρά. Ακολούθησα τις οδηγίες των ειδικών και όσον αφορά τη διερεύνηση του κοροναϊού. Σήμερα Παρασκευή δεν έχω κανένα σύμπτωμα και προτίθεμαι να παραμείνω στο σπίτι μου όσο χρειαστεί για να μην είμαι μεταδοτικός για τους άλλους. Στόχος μου είναι προστατεύσω τους γύρω μου. Μένουμε σπίτι λοιπόν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Το κρούσμα που αφορά υψηλόβαθμο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, γιατρό του ΝΙΜΙΤΣ, επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Πέμπτης. Όπως αποδείχτηκε, ο ίδιος είχε εξετάσει ασθενή που νοσούσε στις 9 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, αναμένεται να τεθεί σε καραντίνα ένα μέρος του υγειονομικού προσωπικού του στρατιωτικού νοσοκομείου. 

Η υπαστυνόμος που υπηρετεί στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βιέννη και υποβλήθηκε σε έλεγχο όταν παρουσίασε συμπτώματα μετά την επιστροφή της. Όπως διευκρινίζεται, πάντως, βρισκόταν σε άδεια από την υπηρεσία της επί δύο εβδομάδες και δεν είχε επιστρέψει σ’ αυτήν πριν από τη διάγνωση, γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης σε συναδέλφους της ή σε κρατούμενους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της είναι σε εξέλιξη, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Η Forthnet, την ίδια ώρα, ανακοίνωνε πως εργαζόμενή της διαγνώστηκε θετική στον COVID-19.

Όπως αναφέρει η εταιρία τηλεπικοινωνιών, η γυναίκα εργάζεται στις εγκαταστάσεις της στην Καλλιθέα.

«Η διοίκηση της Forthnet με προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της και ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό το κτίριο της Καλλιθέας θα παραμείνει κλειστό τις επόμενες ημέρες για να απολυμανθεί ο χώρος και οι εργαζόμενοι του κτιρίου θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα τηλεργασίας από το σπίτι τους. Η συνάδελφός μας είναι καλά στην υγεία της και ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες κατ’ οίκον», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων έχει σημάνει συναγερμός μετά την επιβεβαίωση κρούσματος κοροναϊού σε έναν από τους ομιλητές ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρουσία άνω των 150 ατόμων.

Όπως ανέφερε σε επείγουσα ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Τμήματος, Νίκος Διγγελίδης, πρόκειται για επισκέπτη, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη των Τρικάλων το Σάββατο και την Κυριακή, 7 και 8 Μαρτίου και μίλησε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε στην Αθήνα ως κρούσμα κοροναϊού.

«Σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές προγραμματίζουμε άμεση απολύμανση των χώρων. Φαίνεται ότι τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα υγιεινής που έχουμε λάβει στο Τμήμα εδώ και 2 μήνες δεν ήταν αρκετά, αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να ακολουθήσουμε πιστά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ.Διγγελίδης και πρόσθεσε: «Ας διατηρήσουμε τη λογική και την ψυχραιμία μας - θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία των φοιτητών μας, του προσωπικού, των επισκεπτών και θα ενημερώνουμε όποτε κρίνεται απαραίτητο».

Σύμφωνα με το trikalavoice, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης, σε φοιτητές και καθηγητές του ΤΕΦΑΑ που παραβρέθηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, προκειμένου να αποφευχθεί ή να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου.

Το πρωί της Παρασκευής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ένας ηλικιωμένος από τη Δραγασιά Βοΐου ο οποίος έχει διαγνωστεί ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό. Ο ηλικιωμένος άντρας εμφάνισε συμπτώματα το Σάββατο (7.3) και επισκέφθηκε το κέντρο υγείας Τσοτυλίου, από όπου, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, εστάλη στο νοσοκομείο Καστοριάς, όπου και έγινε ο έλεγχος. 

Ο συγκεκριμένος άντρας νοσηλευόταν με πνευμονία από τις 8 Μαρτίου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο και ενημέρωσε πως βρέθηκε σε επαφή με τον 90χρονο από την Δαμασκηνιά Βοίου ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό. Το γεγονός αυτό αναστάτωσε τους γιατρούς οι οποίοι έλαβαν άμεσα δείγμα για εξέταση κοροναϊού. Ο ασθενής νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και μεταφέρθηκε πριν λίγες ώρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Στην 25η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα σε αριθμό κρουσμάτων

Με 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα -σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις- η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων.

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (10.075), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ (1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κατάταξη με βάση τους θανάτους από τη νόσο, στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα (3.177) και ακολουθούν Ιταλία (1.016), Ιράν (429), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41). Σε αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (6,7%) και ακολουθούν Ιράν (4,25%) και Κίνα (3,93%), ενώ η Ν. Κορέα έχει μόνο 0,8%.

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.

γιατροίκρούσματαForthnetΚορονοϊόςπανεπιστήμια