Ελλάδα|14.03.2020 16:20

Κοροναϊός: Τι ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Newsroom

Τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού εφαρμόζονται ήδη, ωστόσο, από το γενικότερο λουκέτο έχει αποκλειστεί στην παρούσα φάση η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τα ΜΜΜ συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια, αλλά αυστηροποιείται η παρουσία των επιβατών σ' αυτά για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη σχεδιάσει το πλάνο έκτακτης ανάγκης ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μέσων.

Οι αρμόδιες Αρχές, προεξάρχοντος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ενώ έχει προετοιμαστεί επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το υπουργείο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν. Ωστόσο, η εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΜ έχει βοηθηθεί από την κατά πολύ μειωμένη κίνηση των επιβατών και πλέον αναμένεται συρμοί και λεωφορεία να μετακινούνται σχεδόν... μόνα τους. Προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα στο προσωπικό των ΜΜΜ θα εργάζεται με μειωμένες βάρδιες.

Το υπουργείο έχει προμηθευτεί αντισηπτικά, αποκλειστικά για χρήση από τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Αντισηπτικά τοποθετήθηκαν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ έχουν δοθεί επίσης σε όλους τους οδηγούς.

Οι συρμοί και τα οχήματα απολυμαίνονται εξάλλου καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές. Επιπλέον, έχουν γίνει πολύ πιο εντατικά τα μέτρα καθαριότητας σε σταθμούς, χώρους αναμονής του προσωπικού, σταθμαρχεία, αμαξοστάσια. Σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών, σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, λεωφορεία, επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Εξάλλου, ο ΟΑΣΑ συστήνει στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςΜέσα Μαζικής Μεταφοράς