Ελλάδα|16.03.2020 09:06

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μας με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Newsroom

Με τον κορονοϊό να καλπάζει και στη χώρα μας, τους νεκρούς και τα κρούσματα να αυξάνονται και το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα να είναι πλέον ορατά, οι ζωές μας μπαίνουν σε νέα τροχιά κι από αύριο, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Το #Μένουμε_σπίτι πρέπει να τηρηθεί ευλαβικά από όλο τον πληθυσμό έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Η κυβέρνηση σε συνέχεια των μέτρων που πήρε τις προηγούμενες ημέρες, ανακοίνωσε, νέα -αυστηρότερα- το απόγευμα της Κυριακής, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα (15/3).

Αυστηρά μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως delivery, ενώ διευρύνεται το ωράριο. Το κυριότερο μέτρο όμως είναι ότι από Δευτέρα «θα υπάρχει έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ». Αυτό είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OPEN TV, προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα κορονοϊού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος θα μπαίνει ανάλογος αριθμός καταναλωτών, με βάση τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως delivery, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, τα ντελίβερι θα γίνονται ακόμη και Κυριακές για να εφοδιάζεται το καταναλωτικό κοινό. Ακόμη, το αρμόδιο υπουργείο μελετά και την επέκταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ, κάτι που μένει να φανεί αν θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες.

«Υπάρχει επάρκεια για τρεις μήνες. Δεν χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ, γιατί μπορεί να τους χαλάσουν τα πράγματα γιατί δεν θα τα χρειαστούν», ξεκαθάρισε προς όλους. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι και τα εστιατόρια θα λειτουργούν ως ντελίβερι. Δηλαδή, θα μπορούν να παραγγείλουν οι πελάτες αυτό που θέλουν αλλά δεν θα μπορούν να πάνε στο εστιατόριο για φαγητό. «Θα είμαστε αμείλικτοι. Οσοι εντοπίζονται να παρανομούν, θα έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο. Πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης. Γι' αυτό και έκλεισαν και τα παζάρια που γίνονταν σε Σχιστό και διάφορες άλλες περιοχές.

Πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό

Ειδική αποζημίωση για 400.00 εργαζόμενους, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν αναγκαστικά, λόγω κορονοϊού, προβλέπεται από την πολιτεία. Το ποσό που θα λαμβάνουν κυμαίνεται από 300 έως 400 το μήνα. Το πλάνο αυτό, το σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δεν προβλέπεται στην τελευταία ΠΝΠ, όμως θα έρθει με τη μορφή κατεπείγοντος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακόμα, αναμένεται να ανασταλούν οι εισφορές όχι μόνο σε όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω κορονοϊού, αλλά και για όσους επλήγησαν, ενώ έχει ζητηθεί κι από τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα ελαστικές με τις δόσεις δανείων. Εξάλλου, πολύ κρίσιμο είναι το Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομκών Χρήστος Σταϊκούρας θα ζητήσει να αρθεί το 3,5% του πλεονάσματος για τον προϋπολογισμό και θα ζητήσει επίσης να εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για τον κορονοϊό.

Ποιες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο»

  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά – Διευκρινίζεται πως κλείνουν μόνο τα εμπορικά κέντρα και όχι τα εμπορικά καταστήματα.
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
  • Βιβλιοθήκες
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία
  • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
  • Οργανωμένες παραλίες, χιονοδρομικά κέντρα

Ανοιχτά παραμένουν:

  • Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
  • Σούπερ μάρκετ
  • Φούρνοι (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
  • Ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
  • Φαρμακεία
  • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
  • Ψιλικατζίδικα και περίπτερα

Εξ αποστάσεως διδασκαλία

Οι Πανελλαδικές και η εξεταστική περίοδος των φοιτητών δεν προσφέρουν περιθώρια για εφησυχασμό τόσο το υπουργείο Παιδείας -το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακύλισης των εξετάσεων- όσο και τα πανεπιστήμια, τα οποία πρέπει να μεριμνήσουν για τους φοιτητές τους και την εξεταστική περίοδο, που πλησιάζει.  Σχολεία, πανεπιστήμια, φορείς εκπαίδευσης αλλά και οι ίδιοι οι γονείς ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πρωτόγνωρες διαδικασίες έχοντας ένα στόχο: Μαθητές και φοιτητές να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς όπως τονίζει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «δεν είμαστε σε διακοπές» .

Φυσικά τα πανεπιστήμια πρωτοπορούν και από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους φοιτητές τους μαθήματα εξ΄αποστάσεως, οι γονείς και ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία ήδη έχουν «κατεβάσει» σχετικές πλατφόρμες ώστε τα παιδιά τους κάποιες ώρες να παρακολουθούν μαθήματα της τάξης τους. Το  υπουργείο Παιδείας προσπαθεί- έχοντας τεράστιες δυσκολίες- να κάνει το ίδιο κυρίως για τους μαθητές της Γ' Λυκείου χωρίς όμως αυτό να το έχει καταφέρει ικανοποιητικά με δεδομένο ότι είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, το οποίο για πρώτη οι δημόσιες δομές καλούνται σε εφαρμόσουν σε ευρεία έκταση. Στον ίδιο ρυθμό κινούνται τόσο τα ιδιωτικά σχολεία όσο και τα φροντιστήρια τα οποία βέβαια έχουν περισσότερες δυνατότητες  να προσφέρουν στους μαθητές τους ηλεκτρονική μάθηση.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση  εξ ΄αποστάσεως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης, αλλά κρατάει τους νέους κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία, υποστηρίζουν όλοι και κινούνται ανάλογα ώστε από τη Δευτέρα να μπουν για τα καλά στο ρυθμό της «ψηφιακής τάξης».

T

Κλείνουν τα σύνορα

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η ημερήσια σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξάπλωση του κορονοϊού και τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Ετσι, μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων που διατίθενται μόνο για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η ημερήσια σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξάπλωση του κορονοϊού και τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Ετσι, μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων που διατίθενται μόνο για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Ολα τα νέα μέτρα

  • Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
  • Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
  • Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
  • Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
  • Εκτός των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
  • Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.
σούπερ μάρκετΚορονοϊόςκαραντίναΜΜΜ