Ελλάδα|16.03.2020 12:14

Κορονοϊός: Μειωμένα δρομολόγια από σήμερα στα μέσα μεταφοράς

Μαρία Λιλιοπούλου

Με μειωμένο πρόγραμμα θα λειτουργούν από σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΟΑΣΑ και είχε γραψει το ethnos.gr από την περασμένη εβδομάδα.

Η βασική αιτία για τη μείωση των δρομολογίων είναι οι άδειες ειδικού σκοπού που πρέπει να λάβουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, όπως ορίζει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλωστε εκτιμάται ότι η κίνηση με τα δημόσια μέσα είναι ήδη μειωμένη κατά τουλάχιστον 50%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας. 

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185. Οσον αφορά σε λεωφορεία και τρόλει, τα δρομολόγια θα ακολουθούν τις καθημερινές το μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων που ακολουθείται κανονικά τα Σάββατα, ενώ τις Κυριακές θα εφαρμόζεται το θερινό πρόγραμμα που είναι ακόμα πιο μειωμένο.

Ο ΟΑΣΑ επαναλαμβάνει ότι για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού λαμβάνει ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως η συστηματική απολύμανση συρμών και οχημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η τοποθέτηση αντισηπτικών για τους εργαζομένους σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και καμπίνες οδηγών και η προμήθεια 40.000 γαντιών για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ προτρέπει τους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμούν τη χρήση καρτών - πιστωτικών ή χρεωστικών - στα εκδοτήρια.

Επίσης, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Δωρεάν μετακινήσεις 

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των εργαζομένων που ζητούν την διενέργεια δωρεάν μετακινήσεων για τους πολίτες όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα σε συνδυασμό με τη διακοπή των ελέγχων κομίστρου αλλά και τον άμεσο εργαστηριακό έλεγχο όσων εργάζονται στον τομέα κίνησης των αστικών συγκοινωνιών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση στο 100% από το κράτος, για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα προστασίας, τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες όσο και για τις πλέον αυξημένες ανάγκες για απολύμανση. Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό.Σε μια χώρα που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και χάνονται μεροκάματα λόγω καραντίνας, θα πρέπει στοιχειωδώς να γίνουν δωρεάν οι μετακινήσεις για όσους έχουν ανάγκες να μετακινηθούν» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης.

Ο ίδιος ζητεί την άμεση πλήρη απεμπλοκή όλων των εργαζομένων στη λειτουργία από τις οικονομικές συναλλαγές και τους ελέγχους κομίστρου «προκειμένου να προφυλάξουν τόσο την δίκη τους υγεία, όσο και των επιβατών» προσθέτοντας ότι οι εγαζόμενοι δουλεύουν αυτήν την περίοδο με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Ιατρικοί έλεγχοι

Ο κ. Ρεβύθης τονίζει επίσης την ανάγκη άμεσου ελέγχου από τον ΕΟΔΥ όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, όταν εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ίωσης, ανεξαρτήτως ηλικίας δεδομένου του τεράστιου αριθμού επαφών με το επιβατικό κοινό και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε μηχανικά αεριζόμενους χώρους.
Επιπλέον υπογραμμίζει ότι τα δρομολόγια να προσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη την επιβατική κίνηση για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο για την δημόσια υγεία.

Ιατρικούς ελέγχους σε όλους τους εργαζομένους της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλει) ζητεί με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών η Ανεξάρτητη Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στην επιστολή ζητούν επίσης τον άμεσο αεροστεγή διαχωρισμό της θέσης του οδηγού από την υπόλοιπη καμπίνα, χρησιμοποιώντας διαχωριστικό από νάιλον υλικό, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, τη χορήγηση επαρκούς αριθμού μασκών σε όλους τους εργαζόμενους, όπως και την συνέχιση χορήγησης αντισηπτικού τζελ. 


Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα

Κορονοϊός: Τι να κάνετε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία - Το σχέδιο για να «αντέξουν»

Πρόβλεψη-«βόμβα» καθηγητή για κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες»


ΟΑΣΑΜέσα Μαζικής ΜεταφοράςΚορονοϊόςμέτρα κορονοϊός